Domov   |    Kontakt   |    NEP v številkah

 Facebook NEP    |     Video    |    Iskalnik po NEP:    |     Slo    Eng

  Uvod   |    Zahvala   |    Vpisovanje podatkov NEP   |    FAQ   |    Aktualni razpisi   |    Podprite nas 

ISKANJE PODATKOV NEP
po energetskem ukrepu



Gorenjska regija Goriška regija Notranjsko-kraška regija Obalno-kraška regija Osrednjeslovenska regija Jugovzhodna Slovenija Spodnjeposavska regija Savinjska regija Zasavska regija Koroška regija Podravska regija Pomurska regija
Napredno iskanje
Zadnjih 10 vpisov
Naključnih 10 vpisov
Tabla NEP Pohvalite nas

Članek: Rekuperacija

Po zamenjavi oken in termoizolaciji oboda stavbe je prezračevanje naslednji korak za katerega se odločajo lastniki bivalnih, delovnih in javnih stavb. Prezračevalni sistem z izkoriščanjem odpadne toplote zraka (rekuperacija) zagotovlja vedno svež zrak in vračanje odpadne toplote iz prostorov. Zato ga novograditelji vključijo že v projekt.

Kljub željam po naravi, naravnem,... živimo v umetnem okolju, ki si ga ustvarjamo za prijetno bivanje, delo in počitek. Pozimi prostore ogrejevamo, poleti hladimo, suhe vlažimo, vlažne sušimo, predvsem pa jih zadostno zračimo. V nasprotnem se pojavi (pre)visoka koncentracija ogljikovega dioksida, vlaga in pomanjkanje kisika. Brez prezračevalnega sistema moramo poleti in pozimi prezračevati skozi okna na dve uri, vsakič 2 - 4 min. na prepih, kar je energetsko potratno. Rekuperacija nam z gretjem svežega zraka vrača 80 - 90 % energije odpadnega zraka, hkrati nam ustvari zdravo bivalno okolje, udobje, preprečuje nastanek plesni, varčuje z energijo, omogoča ogrevanje in hlajenje ter zaščito pred zunanjimi vplivi. Sodobne naprave omogočajo tudi dogrevanje in hlajenje vstopnega zraka, filtriranje ter vlaženje vpihovanega zraka v vseh letnih časih.

Srce sistema je toplotni prenosnik (rekuperator), ki zagotovi prenos dela toplote z odpadnega (izstopnega) zraka na svež (vstopni) zrak. Sistem predgrevanja zmanjša porabo energije zato je smiselno, da vstopni zimski zrak vodimo skozi toplozračni sončni sprejemnik ali zemeljski zračni kolektor. To je cev, dolžine cca 50 m in premera 20 - 30 cm, položena v globino dveh metrov. V njej se vstopni zrak pozimi ogreje, poleti pa ohladi in tako temperaturno pripravljen vstopa v rekuperator. V zadnem času se zračni kolektor zamenjuje z vodnim na slanico.

V pripravah na investicijo smo pozorni na več postavk: izračun potrebne moči sistema, cena, montaža, vzdrževanje in strošek energije (elektrika, plin, topla voda). Nujno je potrebno preveriti garancijo izvajalca, pogostost menjave filtrov in njihova cena, hrupnost sistema, itd. Zaradi navedenega je nujno, da nam ponudbo in izvedbo (vključno z instrukcijami in vzdrževanjem) naredi usposobljen izvajalec z referencami in garancijo. Za individualne hiše stane cenejši rekuparator z pretokom q = 300 m3/h (kar zadostuje za 1x izmenjavo na uro) okrog 1.200 € (dražji do 3.000 €). V ceni je odovodni in dovodni ventilator, izmenjevalec toplote in filtri. Dodatni strošek so grelci (električni ali vodni), priključek za razvodne kanale, regulator hitrosti, protizamrzovalna zaščita. Skupen strošek za razvod z PVC kanali, rekuperatorjem ter rešetkami je okoli 3.000 €. Navedene cene veljajo za celotno stavbo. Če pa želimo prezračevati le en prostor stane rekuperator z daljinskim upravljanjem od 900 € (150m3/h) do 1.500 € (500 m3/h).

Navedeno potrjuje, da lahko gospodinjstva bistveno vplivamo na kvaliteto bivanja in manjše stroške. Z učinkovito rabo energije v stavbi zmanjšamo onesnaževanja, dvignemo ceno nepremičnine in si povečamo kvaliteto bivanja. Zato je obisk pri energetskem svetovalcu več kot nujen pred začetkom obnove ali načrtovanjem novogradnje. Poleg pogovora o smiselnosti posameznega ukrepa (izolacije, okna, prenova podstrehe, izbira optimalnega energenta, prezračevanje, odprava plesni, sanacija dimnika, ogrevanje, subvencije, krediti, ...) bo v ESP Cerknica vsak svetovanec dobil še brezplačno sijalko. Donacijo sta prispevali družbi Elektro Primorska d.d. ter HSE d.o.o., kot nosilec kampanje.

Energetski svetovalec:
Bojan Žnidaršič, udika, februar 2009


Delovanje NEP podpira:








 

 

 

(C) 2008 - 2024 VITRA Center za uravnotežen razvoj Cerknica | Piškotki | Pravno obvestilo | Natisni
Zadnja sprememba: 05.08.2020, 06:43:53, število zadetkov od 11.4.2009: 0, v zadnji uri/dnevu obiskovalcev: 14/217
Računalniška izvedba: IT Niansis Franci Lajovic s.p. | Grafična zasnova: Asja Pavčič, Abakos


Projekt je podprt z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
rank tracker