Zadetek: 0 | Natisni   

TOPLOTNA IZOLACIJA STREHE
Streha je sestavljena konstrukcija, ki mora zadostiti statičnim (teža kritine in snega) in dinamičnim (veter) obremenitvam, mora nas zaščiti pred zunanjimi vplivi vode (dež, sneg). Če imamo pod njo stanovanje nas z dovolj debelo in PRAVILNO vgrajeno toplotno izolacijo (brez toplotnih mostov) ščiti pred poletno vročino in zadržuje toploto zimskega ogrevanja. Danes priporočamo v strehi 40 cm izolacije (PURES zahteva min. 25 cm), kar pomeni, da je celotna debelina konstrukcije 50 - 60 cm. Toplotno izolacijo lahko vgradimo v celoti nad ali pod špirovci, najbolj pogosto pa med in pod špirovci. Rešitvi sanacije obstoječih streh sta razvidni iz dveh skic podjetja Eko produkt d.o.o., tri fotografije pa opozarjajo predvsem novograditelje. Deske na strehi so nepotrebne, njihova edina uporabna vrednost je zaščita pred točo, ki pa je včasih izjemno pomembna. To funkcijo bolje in koristneje opravljajo lesno vlaknene plošče (kot Agepan). V tem primeru ne potrebujemo dodatne rezervne kritine (folije). Debelino lesno vlaknene plošče prištejemo k ostali toplotni izolaciji, saj ima (skoraj) enake izolacijske karakteristike. Pod vsako skico in fotografijo je opis, ki se ga velja držati.

    

Foto: Bojan Žnidaršič

Stara streha z dodano izolacijo se izvede, kadar imamo premalo toplotne izolacije, a ne želimo odstraniti obstoječe stropne obloge. V tem primeru ob menjavi kritine odstranimo staro izolacijo in na obstoječo stropno oblogo iz zgornje strani vgradimo parno oviro. Špirovce povišamo z dodatnimi letvami, da lahko vgradimo več izolacije. Kot sekundarno kritino uporabimo Agepan plošče.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?