Zadetek: 0 | Natisni   

KAKOVOSTNA VGRADNJA OKEN PO RAL SMERNICAH
RAL smernice so novejši pristop, ki - pravilno izveden in z ustreznimi materiali - zagotavlja skoraj 100 % zatesnjen stik med oknom (tudi zunanja vrata) in zidom. To je dobro za energijo in slabo za zrak. Zato je vsakodnevno redno prezračevanje celotne etaže (vedno vsi prostori) vsaj 3 x dnevno za največ 2 - 4 min OBVEZNO.
Kot pri vseh novostih je tudi na tem področju veliko »megle«, vsi izvajalci ne zagotavljajo ustreznih materialov, še manj ustrezne vgradnje. Vgradnja oken je zagotovo šibek člen ovoja stavbe, zato je še kako pomembno, da so vgrajena pravilno. Fotografije nazorno prikažejo različne možnosti. Eno od teh je potrebno zahtevati pri montaži stavbnega pohištva. Toplotna izolacija špalet ni posebej izpostavljena, a če želimo vgraditi okno brez toplotnih mostov imamo samo 2 možnosti. Najboljša je, da okno vgradimo ravno z zunanjo linijo zidu (še bolje 0.5 - 1 cm ven, da imamo prostor za lepilo toplotne izolacije). Špaleta je tako narejena iz toplotne izolacije na vseh 4 straneh, toplotnega mostu ni. Če pa je okno vgrajeno nekam v okensko odprtino (pogosto pri menjavah starih oken) moramo izštemati maceto (odstranimo zidano špaleto) enake debeline, kot bo toplotna izolacija ostale fasade (priporočam 20 cm), v odstranjeni del vgradimo toplotno izolacijo.
Strokovna izhodišča kakovostne vgradnja stavbnega pohištva so na http://www.ekosklad.si/html/razpisi/12SUB-OB12/Vgradnja%20oken-MT-feb2012.pdf , izkušnje samograditelja pa na http://pasivna-zidana.blogspot.com/2012/01/ral-montaza-kaj-je-to.html

    

Foto: Bojan Žnidaršič

Nazoren prikaz izvedbe stikov okrog okna na spodnjem delu. Lepo sta vidni zunanja in notranja folija ter toplotna izolacija med njima. Okno je montirano ravno z zunanjo linijo zidu, obe polički ležita na toplotni izolaciji. Notranja je lahko katerikoli material (tudi naravni kamen), za zunanjo pa je bolj primeren umetni kamen, saj manj podhlaja spodnji okvir okna kot naravni. V vsakem primeru deluje zunanja polička kot majhen balkonček, ki nam podhlaja spodnji okvir okna. Zato je idealno, da ima zunanja polička čim manjšo maso.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?