Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 6 | Skupaj: 2660 | Natisni |
|
|
|
|
Kaj boste
videli? |
|
|
|
■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov ■ Sekanci
Montažo kotla na sekance 160 kW, ki je 2005 zamenjal kotel na ELKO, smatra lastnik za eno boljših odločitev. Poleg tega, da neguje gozd (sekance dela iz sušic in ostankov sečnje), se mu je krepko zmanjšal strošek za ogrevanje prostorov gostilne in dveh stanovanj, ter pripravo sanitarne vode za gostilno in 10 stanovalcev. Kotel čisti 1 x mesečno 2 uri, pepela je za dve samokolnici. Sistem dobro deluje, letos je zamenjal zlomljen krak podajalnika sekancev v polž. |
|
|
■ Sprejemniki sončne energije (SSE)
■ Ogrevanje sanitarne vode ■ Ploščati
Prvi obnovljivi vir energije pri hiši je 16 m2 ploščatih SSE iz leta 1986. Lastnik se ne spomni nobenih popravil, edino vzdrževanje je zagotavljenje protizmrzovalne tekočine. Danes SSE zagotavljajo toplo vodo za potrebe gostilne in 10 prebivalcev v dveh družinah. |
|
|
■ Prezračevanje
■ Rekuperacija ■ Prezračevalni sistem
Rekuperator zraka skrbi pa za izmenjavo zraka iz kuhinje in restavracije ter vračanje odpadne toplote nazaj. Od leta 2000, ko so ga montirali, ni bilo nobenih težav, danes si lastnik ne zna predstavljati, kako bi bilo brez njega. |
|
|
|
|
|
|
Opis
Vzorčen primer inovativne in učinkovite izrabe obnovljivih virov energije za ogrevanje 1200 m2 stanovanjskih in poslovnih prostorov (gostilna). Začeli so leta 1986 z instalacijo 16 m2 SSE. Leta 2000 so instalirali rekuperator zraka iz gostilne, avgusta 2005 pa 160 kW kotel na sekance, leta 2006 so postavili rastlinjak (ogreva se na sekance). Letno porabi 250 m3 sekancev (pretežno mehak les), ki nastanejo iz čiščenja gozda. Izvajalcu priprave sekancev v gozdu plača 3.5 €/nm, za prevoz do doma poskrbi lastnik sam. Lastnik si ne zna predstavljati poslovne uspešnosti, če bi moral še naprej uporabljati ELKO. Pred instalacijo kotla na sekance je bila letna poraba 12 – 15.000 l. Danes ga priprava sekancev (les je njegov) stane okrog 1.000 €/letno. | |
|
|
|
|
Foto: Bojan Znidaršič |
Rekuperacija zraka je za gostilno nujna. |
|
|
Zemljevid
Prikaži večji zemljevid
|
|