Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 42 | Skupaj: 2557 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Uroš Mihelič, lastnik
Drobtinška pot 46
1351 Brezovica pri Ljubljani
Zemljevid >>

Tel: 041 569 616
E-naslov: umitron@siol.net



Zadnja sprememba: 02.05.2009
Matjaž Valenčič, matjaz.valencic@siol.net

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  1984
  Leto zadnje obnove:  2008
  Skupna površina ogrevanja:  170 m2
  Število ogrevanih etaž:  2
  Število prebivalcev:  4
  Energent za ogrevanje:  elektrika-TČ zrak/voda, celotna oskrba 8.500 kWh
  Dopolnilno ogrevanje:  kurilno olje 50 l
  Priprava tople vode:  upoštevano v celotni oskrbi

   Kaj boste videli?

■ Pasivna izraba sonca
■ Ogrevanje prostorov      ■ Zimski vrt

Zimski vrt je prislonjen na južno stran hiše. Tam je rekreacijski del hiše: bazen, savna, fitnes... In pod tem prostorom je skrita strojnica za ogrevanje in prezračevanje cele hiše. Zasteklitev zimskega vrta je troslojna s kriptonom, u=0.65 W/m2K.

■ Toplotna črpalka
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov, Drugo      ■ Zrak

Toplotna črpalka jemlje energijo zunanjemu zraku in segreva hranilnik toplote prostornine 470 l. Od tu gre toplota v talno ogrevanje hiše, ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje bazenske vode. Toplotna črpalka daje 13 kW toplote pri zunanji temperaturi 7°C.

■ Prezračevanje
■ Prisilno, Rekuperacija      ■ Zemeljski kolektor, Prezračevalni sistem

Prezračevalni sistem je odličen primer samogradnje. Zajem zraka je odmaknjen od ceste, v stebru je vgrajen filter. Zrak potuje skozi zemeljski kolektor s antistatično cevjo premera 200 mm, kjer se temperira in vstopa v toplotni menjalnik. Dovodne količine zraka v prostore se lahko krmili in zagotavlja željene parametre zraka v posameznih prostorih. Razvod po hiši je narejen s cevmi premera 75 mm.

■ Pametna hiša
■ Ogrevanje, Prezračevanje, Drugo      ■ Prenos po posebnih žicah

Za optimalno delovanje ogrevalnega sistema poskrbi nadzorno regulacijski sistem na raznih nivojih, od analogne do digitalne regulacije in računalniškega nadzora.

Opis

Tehnične rešitve v hišni ogrevalni sistem predstavljajo odličen pilotsko projekt. Investitor je naredil prilagodljiv sistem ogrevanja, priprave sanitarne vode, prezračevanja in bazenske tehnike, kjer lahko spreminja določene parametre in meri vpliv sprememb na hišno energetiko in bivalne pogoje. Nič nenavadnega, saj mu je hobi tudi poklic:   izvaja različne storitve na področju elektronike, električnih instalacij, alarmnih sistemov, domofonov, strelovodov itd.

Pri energetski sanaciji ogrevalnega sistema se je moral prilagoditi obstoječi gradnji, kljub temu pa je rezultat izvrsten. 

Uroš Mihelič je želel zmanjšati stroške za ogrevanje, gretje bazena in pripravo tople vode. Odločil se je za toplotno črpalko. Talna voda je na globini 60 m, zato sistem voda/voda ni bil primeren, zemeljskega kolektorja pa tudi ni mogel vgraditi zaradi majhne parcele. Tako se je odločil za TČ zrak/voda. Izbral  je zunanjo TČ z močjo 13 kW in grelnim številom 3.3. Narisal je idejni načrt delovanja, v katerem je predvidel vse povezave posameznih delov sistema, nato pa se je pazljivo lotil izdelave.

Toplota iz zalogovnika je namenjena za ogrevanje tople vode, ki kroži v sistemu talnega gretja,  za ogrevanje bazenske vode in za ogrevanje sanitarne vode.

Sistem ogrevanja prostorov deluje na podlagi podatkov zunanjega tipala za temperaturo. Talno gretje je razdeljeno v več zank, elektromotorni mešalni ventil v vsaki zanki nadzira pretok in temperaturo vode. Ogrevanje sanitarne vode je nadzorovano z elektromotornim ventilom, ki je nameščen na cevi med toplotno črpalko in zalogovnikom. Enkrat na mesec segreje sanitarno vodo v grelnikih na 65 stopinj Celzija ter tako prepreči morebiten nastanek legionele.

Mihelič je regulacijo z računalniškim programom nadgradil tako, da deluje optimalno. Sistem lahko deluje le ponoči, ko je električni tok cenejši. Star oljni kotel pomaga toplotni črpalki, a se vključi šele, ko je zunanja temperatura pod -8°C.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote je ogrevalnega sistema povsem ločen, a zagotavlja manjše toplotne izgube, saj pozimi ni treba odpirati oken zaradi prezračevanja.

 

 

    

Foto: Matjaž Valenčič

Tudi v hladni zimi je bilo ob bazenu toplo, zrak pa je bil suh. Na oknih ni bilo niti za vzorec kondenza. Prezračevanje je delovalo brezhibno.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?