Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 24 | Skupaj: 3021 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Bernard Mlakar, lastnik
Viševek 40
1386 Stari trg pri Ložu
Zemljevid >>

Tel: 031 333 407
E-naslov: bajerjanja@gmail.com



Zadnja sprememba: 28.04.2013
Anton Drobnič, tone.drobnic@siol.net

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  2010
  Leto zadnje obnove:  Ni bilo obnove
  Skupna površina ogrevanja:  160 m2
  Število ogrevanih etaž:  2
  Število prebivalcev:  6
  Energent za ogrevanje:  TČ voda - voda, elektrika 3.000 kWh (450 €)
  Dopolnilno ogrevanje:  Kamin, polena 3 m3
  Priprava tople vode:  TČ voda - voda

   Kaj boste videli?

■ Nizkoenergijska hiša
■ Masivna      ■ Ogrevanje

Temeljna plošča 25 cm leži na 15 cm XPS, dodatnih 15 cm izolacije je v tlakih pritlične etaže, v katere je vgrajeno tudi talno gretje. V streho (strop podstrešne etaže) je vgrajeno 30 cm kamene volne. Kljub temu, da niso bile preverjene dejanske toplotne izgube in zrakotesnost ovoja stavbe, kaže stavba zelo nizke toplotne izgube in s tem povezane stroške ogrevanja.

■ Toplotna črpalka
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Površinska voda

Thermia voda – voda (8 kW) črpa toploto iz bajerja ob hiši preko 400 m alkaten cevi premera 5 cm. Zanimivost sistema je, da je v ceveh namesto protizmrzovalne tekočine (glikol) kar domače žganje. Klub temu, da ukrep ni bil nujen (temperatura vode nikoli ne pade pod 6 stopinj Celzija), so se s tem »rešili 200 l. žganja, ki ga niso mogli prodati. Celotna investicija je bila 15.000 €, od tega samo TČ 12.000 €. Kurilnica je bila zvezana v enem dnevu, prav tako polaganje cevi v bajer, ki jih je lastnik položil sam. Subvencija Eko sklada je bila 2.000 €.

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje prostorov      ■ Polena

Toplozračni kamin v dnevni sobi na polena je postavljen zgolj za ustvarjanje vzdušja. Letno se pokuri 3 m3 domačih drv. Pogosto je potrebno zračiti (hladiti), saj toplotna črpalka preko talnega gretja v celoti zadosti potrebam ogrevanja 160 m2 bivalnih površin.

Opis
Stara hiša je bila podrta konec marca 2010. Na istem mestu in enakih gabaritih (8.5 x 11 m) so v devetih mesecih postavili novo hišo in se 25. decembra 2010 tudi vselili. Obodne stene so zgrajene iz zidaka ProKoncept 40, v strehi je 30 cm kamene volne. Okna so hrastova z dvoslojnimi stekli brez RAL montaže. Zaradi cene (takrat 5 - 7.000 €, danes okrog 2.500 €) in hitre gradnje, se niso odločili za vgradnjo prezračevalnega sistema z rekuperacijo (so ga pa imeli v planu). Danes ga ne pogrešajo. Lastnik je sam koordiniral izvajalce in - glede na kvalitetno gradnjo - odlično opravil svoje delo.

    

Foto: Anton Drobnič

Zidaki iz toplotne izolacije se razvijajo v različne smeri glede debeline, dolžine in veznih elementov med zunanjo in notranjo plastjo toplotne izolacije. Obodne stene hiše so zgrajene iz zidaka ProKoncept 40, ki ima tudi vezne elemente iz izolacije. Debelina AB jedra je 15 cm, zunaj je 20 cm izolacije, znotraj pa 5 cm. Višina zidaka je 25 cm, dolžina pa 100 cm. Toplotna prevodnost tako zgrajene stene je U=0.13 W/m2K.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?