Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 8 | Skupaj: 1925 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Bojan Klančar, lastnik
Topol 28
1382 Begunje pri Cerknici
Zemljevid >>

Tel: 041 765 163
E-naslov: graf.bojan@gmail.com



Zadnja sprememba: 30.04.2013
Anton Drobnič, tone.drobnic@siol.net

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  2010
  Leto zadnje obnove:  Ni bilo obnove
  Skupna površina ogrevanja:  250 m2
  Število ogrevanih etaž:  3
  Število prebivalcev:  3
  Energent za ogrevanje:  Polena, 10 m3
  Dopolnilno ogrevanje:  0
  Priprava tople vode:  TČ zrak - voda

   Kaj boste videli?

■ Nizkoenergijska hiša
■ Masivna      ■ Ogrevanje, Prezračevanje

Obod stavbe je iz modularne opeke 29 cm in 20 cm toplotne izolacije. Vsi zunanji betonski elementi so od stavbe ločeni z dilatacijskim elementom iz stiroporja. Okna so lesena, troslojna, vgrajena na zunanjo linijo zidu. Po dveh neuspešnih (napačnih) montažah folij za RAL montažo, so sedaj vgrajena samo s tesnilno peno. V hladni kleti je na stropu 10 cm toplotne izolacije, v leseni strehi pa 40 cm steklene volne. Med ogrevano stavbo in terenom (cesto) so neogrevani pomožni prostori. Statično in toplotno so popolnoma ločeni od stanovanjskega dela, na fasadi je vidna dilatacijska fuga.

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje prostorov      ■ Polena

Toplovodni kamin na polena v dnevni sobi je glavna kurilna naprava za radiatorsko ogrevanje vseh treh etaž in galerije, štedilnik v kuhinji pa pomožna za prehodna obdobja. Letna poraba drv je okrog 10 m3.

■ Prezračevanje
■ Rekuperacija      ■ Prezračevalni sistem

Prezračevalni sistem »vreden zlata« je enostaven in izjemno dobro delujoč. Rekuperator Brink je na galeriji gornje etaže, sistem deluje le med ogrevalno sezono, poleti ni potrebe, saj se stavba ne pregreva. Vstopne in izstopne šobe zraka so v vsaki etaži, praviloma ena vstopna in ena izstopna, obe sta vezani na instalacijski jašek. To omogoča majhna površina (etaža ima 70 m2) in dejstvo, da drsna vrata med prostori ne tesnijo. Zanimiva je rešitev za zimsko predgrevanje zraka, ki vstopa v rekuperator. Pogosta rešitev je zemeljski zračni kolektor, tu pa se zrak ogreva pod pločevinasto streho, v rekuperator vstopa brez pomoči ventilatorja, le vzgonsko.

■ Toplotna črpalka
■ Ogrevanje sanitarne vode      ■ Zrak

300 l. toplotna črpalka zrak – voda je nameščena v kleti. Pred leti je ogrevala sanitarno vodo le izven kurilne sezone, sedaj jo vso sezono.

■ Pasivna izraba sonca
■ Ogrevanje prostorov      ■ Okna

Ogrevalni sistem je radiatorski, saj termostatski ventili lahko hitro reagirajo na zimske dobitke sonca. Pomemben del ogrevanje ja tudi pasivno ogrevanje skozi okna.

Opis
Med ogledom hiše, ki je izjemno domišljena celota in posameznih detajlov - teh je v izobilju - se primerjavi z znamenitim slikarjem, arhitektom in gradbenikom Hundertwasserjem ni bilo moč izogniti. Lastnika - oba umetnika - sta se gradnje stavbe, v kateri živi 3 članska družina - vsak ima tudi svoje delovne prostore - lotila premišljeno. Ko sta našla pravo parcelo, sta pol leta risala, pisala, beležila, skicirala, sestavljala in iskala odgovore na vprašanje: »Kateri prostor potrebuje vsak zase, katere skupne, kakšne velikosti, v kateri etaži, kakšna okna, kakšna oprema, razsvetljava, stopnišče, dvigalo, pomožni prostori, način in energent za ogrevanje,... Potem sta začele prostore razvrščati po etažah in jih povezovati v logično delujočo celoto. Tako je garaža dobila mesto »na podstrešju«, kuhinja v pritličju, instalacijski jašek 40 x 80 cm na sredini, dvigalo pa ob njem. Občutek za prostor - vse rešitve sta preverjala tudi na maketi - se odraža tudi na zunanji ureditvi. Gradnja v bregu omogoča (zahteva) terase, ki subtilno sledijo terenu.

Triurni sprehod v hiši in okoli nje je odkril prave oblikovalske biserčke in inovativne rešitve, predvsem pa sposobnost lastnikov, da ideje materializirata. Podatkov je bilo (pre)veliko, lastnik se je razgovoril o vseh rešitvah, razlogih zanje, težavah, anekdotah z izvajalci in »firbci«, ... Le stroškovna plat gradnje je ostala neosvetljena. Razlog ni v skrivanju podatkov, temveč v dejstvu, da sta si s številkami diametralno nasprotna. Pa tudi sicer bi težko ovrednotil posamezne stroške, saj je zelo veliko naredil sam. Kot renesančni umetnik je tudi dober rokodelec in inovator. Predelno steno med ogrevanim delom in hladno garažo je »sezidal« iz 20 cm debele toplotne izolacije, na strop pa obesil opozorilni valj, ki »udari« ob avto in voznika opozori na konec poti. Vsa notranja mizarska dela, kot so toplotno izolacijska vrata med ogrevanim in neogrevanim prostorom, drsna vrata, police, omare,... je naredil sam, enako obzidal kamin in krušno peč. Sam je tudi »sezidal« kopalne kadi iz siporeksa in jih »oblekel« s poliuretanskim slojem. Gladko, učinkovito in brez nadležnih fug. Sam je delal teraco tlak, kar pomeni vgradil, okrasil in zbrusil. Sam je oblikoval in »spekel« keramiko za notranje okenske poličke, ... Seveda si je tudi sam opremil svoj grafični atelje in pomagal ženi pri opremi delavnice umetne obrti. Hiša je pravi razstavni prostor unikatnih izdelkov iz različnih materialov. Prevladuje pa umetniško oblikovano steklo, s katerim sta si zakonca naredila ime tudi v mednarodnih krogih.

    


Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?