Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 12 | Skupaj: 2037 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Marjan Grahut, ravnatelj
Šegova ulica 115
8000 Novo mesto
Zemljevid >>

Tel: 041 217 594
E-naslov: marjan.grahut@guest.arnes.si



Zadnja sprememba: 12.05.2013
Cveto Fendre, cveto.fendre@guest.arnes.si

Tip stavbe:  Javna stavba
  Leto zaključene gradnje:  1978
  Leto zadnje obnove:  2012
  Skupna površina ogrevanja:  2730 m2
  Število ogrevanih etaž:  5
  Število prebivalcev:  130
  Energent za ogrevanje:  Zemeljski plin, 200 MWh
  Dopolnilno ogrevanje:  0
  Priprava tople vode:  Zemeljski plin, 0
  Opomba:  Študentski dom je v sklopu zavoda Dijaški in študentski dom Novo mesto
Ogrevanje študentskega in dijaškega doma se izvaja preko skupne kotlovniceOgrevanje študentskega in dijaškega doma se izvaja preko skupne kotlovnice

   Kaj boste videli?

■ Obnovljena starejša hiša
■ Obod stavbe, Ogrevanje sanitarne vode      ■ Drugo

V okviru projekta energetske sanacije so bili izvedeni številni tehnično-investicijski ukrepi na zgradbi študentskega doma. Sanirano je bilo stavbno pohištvo – okna in vrata na lupini stavbe, razsvetljava, vgrajeni so bili termostatski ventili na radiatorje. V celoti je bila dodatno izolirana zunanja fasada in prenovljeni so bili notranji prostori. Izvedeno je senčenje z zunanjimi senčili na vseh oknih zgradbe. Popolnoma je bila rekonstruirana kotlovnica, ki napaja dva objekta: dijaški dom, v katerem je postavljena kotlovnica, in študentski dom, oddaljen cca. 50 m. V kotlovnici sta bila vgrajena nov plinski kotel Viessmann na zemeljski plin moči 480 kW in naprava za soproizvodnjo toplote in električne energije Viessamnn tipa Vitobloc 200 in moči 81 kWt/50 kWe. Za potrebe ogrevanja tople sanitarne vode je vgrajen poseben plinski kotel proizvajalca ACV izhodne moči 218 kW in s 400 l osnovnega volumna.

■ Toplotna izolacija oboda stavbe
■ Fasada, Strop proti hladni podstrehi, Streha      ■ Kamena volna, Drugo

Zamenjana so bila dotrajana lesena okna s prezračevalnimi režami z novimi s PVC-okvirji in dvojno zasteklitvijo s faktorjem toplotne prehodnosti 1,1 W/m2K. Poleg oken so bila zamenjana tudi vrata na zunanjem ovoju zgradbe. Investicija v zamenjavo stavbnega pohištva je znašala približno 80.000 €. Fasadna izolacija je izvedena v sistemu ognjevarnih horizontalnih fasadnih panelov Trimoterm, ki so sestavljeni iz dveh obojestransko pocinkanih in obarvanih jeklenih pločevin ter izolacijskega polnila iz negorljive lamelirane mineralne volne 5 cm. Vse tri plasti sestavljajo kompakten sendvič element, ki zagotavlja potrebno nosilnost, tesnost in sestavljivost. Jedro panela iz negorljive mineralne volne zagotavlja toplotno in zvočno izolacijo ter visoko požarno odpornost. Vogalni zaključki so izvedeni v širini panelov.

■ Soproizvodnja (kogeneracija)
■ Plin      

Rekonstrukcija kotlovnice in priprava plinske kotlovnice sta zahtevali zamenjavo obstoječe toplotne podpostaje z novim plinskim kotlom moči vsaj 400 kW. Odjem toplote omogoča tudi postavitev soproizvodnje toplote in električne energije (SPTE), s čimer se dosežejo dodatni prihranki. Soproizvodnja toplote in električne energije (SPTE) je proces sočasnega pretvarjanja energije goriva v toplotno in električno energijo. Pri tem uporabljamo električni generator, ki ga poganja mehanska energija vrtečih se delov motorja oz. turbin. Pri pretvorbi notranje energije goriv v mehansko se sprosti toplota, ki jo pri tem načinu koristno uporabimo za ogrevanje. Sočasna izraba goriva za pridobivanje toplotne in električne energije omogoča velike prihranke primarne energije in zmanjšanje stroškov energetske oskrbe, ne da bi bilo potrebno spreminjati proizvodne procese. Glede na toplotne potrebe je moč plinskega toplovodnega kotla 480 kW in dodatna enota SPTE moči 50 kW električne in 81 kW toplotne, skupne moči 145 kW. Velikost SPTE je določena na osnovi porabe toplote, električna energija se porabi ali proda v omrežje. Pri omenjeni nazivni moči porabi enota SPTE okoli 61.000 m3 zemeljskega plina ob predpostavki, da obratuje 4.000 ur letno. Letna proizvodnja toplote znaša 324 MWh in skoraj 200 MWh električne energije. SPTE enota ima 90-odstotni izkoristek, kar pomeni samo 10 % izgub. Izkoristek naprave se porazdeli na 34,5 % proizvodnje elektrike in 55,9 % proizvodnje toplote. Investicija v rekonstrukcijo kotlovnice je zajemala prenovo kotlovnice in vgradnjo SPTE, kar je skupaj pomenilo cca. 222.000 €. Letni skupni stroški energentov in vzdrževanja kotlovnice znašajo 67.000 €.

Opis
Objekt ima 2.730 m2 ogrevane površine s 174 ležišči, pri čemer je trenutna zasedenost 70-odstotna. Dom je bil zgrajen leta 1978, energetska sanacija zgradbe je potekala v letih 2009-2012. Pred sanacijo je bila povprečna poraba toplotne energije 120 kWh/m2a, po sanaciji pa je poraba 55 kWh/m2a. Med celovito energetsko sanacijo je bilo obnovljeno ostrešje z dodatno izolacijo kamene volne 20 cm in z novo streho. Na tej je nameščena tudi svetlobna kupola, ki povečuje naravno osvetljevanje mansardnega dela zgradbe - ti prostori bodo namenjeni večnamenski uporabi. Notranja razsvetljava je prenovljena in izvedena v fluorescentni varčni izvedbi, prezračevanje predvsem sanitarnih prostorov je prisilno in izvedeno skozi ostrešje. Stanje bivalnega ugodja v študentskem domu je nadpovprečno dobro.

Poraba energije nove kotlovnice za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode znaša cca. 735 MWh. Predvidena poraba toplote po sanaciji objektov in rekonstrukciji kotlovnice znaša za ogrevanje zgradbe Dijaškega doma - Stolpič I in Študentskega doma - Stolpič II skupaj 500 MWh.

    

Foto: Cvetko Fendre

Enota SPTE v kotlovnici, od koder se toplotno oskrbujeta dva objekta: dijaški in študentski dom.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?