Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 19 | Skupaj: 2041 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Teo Hrvoje Oršanič, upravnik
Kozjanski Park, Podsreda 45
3257 Podsreda
Zemljevid >>

Tel: 041/700-978
E-naslov: hto@kp.gov.si



Zadnja sprememba: 11.07.2013
Marko Pirc, marko.pirc2@siol.net

Tip stavbe:  Javna stavba
  Leto zaključene gradnje:  2011
  Leto zadnje obnove:  Ni bilo obnove
  Skupna površina ogrevanja:  0 m2
  Število ogrevanih etaž:  0
  Število prebivalcev:  0
  Energent za ogrevanje:  -
  Dopolnilno ogrevanje:  -
  Priprava tople vode:  -
  Opomba:  Kozjanski Park

   Kaj boste videli?

■ Odpadne vode
■ Rastlinska čistilna naprava      

Metoda temelji na uporabi različnih rastlinskih vrst, peščenih substratov in načinov pretoka vode, ki omogočajo učinkovito odstranjevanje onesnaževal iz vode s pomočjo fizikalnih in kemijskih procesov, mikrobnega delovanja in rastlinskega privzema. Dotok na RČN se dovede skozi prekatne usedalnike v katerih ostane gošča, ki jo je potrebno obdobno čistiti. Iz usedalnikov pride dotok v rastlinsko čistilno napravo, ki je izvedena v več stopnjah. V Podsredi jo sestavljajo štiri stopnje, pri čemer je zadnja odtok v okolico. Prva stopnja je filtrirna greda, druga stopnja je čistilna greda, tretja stopnja je polirna greda in zadnja četrta stopnja je izliv v okolico. Vsaka je izvedena na globino 60 cm, kjer je položena folija na filcu v kateri je mešanica peskov različne granulacije okoli katerih se naberejo mikroorganizmi na velikih površinah, ki opravijo večji del dela cca 70-80%. Preostalih 20-30% prebavijo močvirske rastline. Delovanje RČN temelji na posnemanju samočistilne sposobnosti narave. S pravilno izbiro rastlin, substratov, pretokov vode ter primerno površino posamezne procese intenziviramo, oziroma je delovanje RČN prilagojeno vrsti onesnaženja odpadne vode.

Opis
Rastlinske čistilne naprave uporabljajo samoobnovitvene sposobnosti narave pri čiščenju odpadnih voda, zato so primerna rešitev za tista območja, kjer gradnja klasičnih čistilnih naprav ni okoljsko ali stroškovno sprejemljiva. Primerne so zlasti za razpršena naselja v gričevnatem svetu.
Rastlinska čistilna naprava v Kozjanskem parku je namenjena čiščenju komunalne odpadne vode do 49 oseb. Razteza se na površini 124 m2 in se nahaja neposredno za upravno stavbo Kozjanskega parka na trgu Podsreda. Namenjena je čiščenju komunalne odpadne vode iz upravne stavbe, gostinskega objekta in enodružinske hiše. Sklad Si.voda je rastlinsko čistilno napravo zgradil v sodelovanju s Kozjanskim parkom in podjetjem Limnos d. o. o.
Zaradi geografske značilnosti in pokrajine gradnja klasičnih čistilnih naprav na tem območju ni smiselna. Rastlinska čistilna naprava prestavlja odlično alternativo, saj dosega do 99-odstotno učinkovitost čiščenja komunalnih odpadnih voda. Sam poseg v okolje je zanemarljiv. Rastlinske čistilne naprave nudijo prostor nekaterim živim bitjem. Zato tudi okoliškim občinam priporočajo razmislek o uvajanju RČN na odmaknjenih območjih, saj lahko na ta način poskrbimo  za bolj čiste okoliške vode.

    

Foto: splet

Simbolna shema prereza rastlinske čistilne naprave Limnowet, projektanta Limnos

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?