Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 6 | Skupaj: 1289 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Davorin Šušnjar, lastnik
Bloška polica 15a
1384 Grahovo
Zemljevid >>

Tel: 041 520 404
E-naslov: nima



Zadnja sprememba: 16.06.2009
Bojan Žnidaršič, info@vitra.si

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  2005
  Leto zadnje obnove:  2008
  Skupna površina ogrevanja:  230 m2
  Število ogrevanih etaž:  2
  Število prebivalcev:  5
  Energent za ogrevanje:  Drva, 10 m3
  Dopolnilno ogrevanje:  SSE za prehodna obdobja
  Priprava tople vode:  SSE, ploščati, 6m2

   Kaj boste videli?

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Polena

Visokotemperaturni pirolizni kotel na polena Froling, 30 kW, z lambda sondo, je za ogrevanje 230 m2 dobro termoizolirane hiše verjetno premočan. K visoki učinkovitosti sistema pripomore 1800 litrski hranilnik tople vode. Lastnik ga je sam termoizoliral za 50 € in s tem prihranil cca 1/3 stroškov. Hranilnik tople vode 2000 l stane okrog 1000 €, termoizolacija za njega nadaljnjih 500 €.

■ Sprejemniki sončne energije (SSE)
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Ploščati

Kotel na drva uspešno dopolnjuje 6 m2 ploščatih SSE Seltron in 300 l. solarni bojler. V prehodnih obdobjih si s soncem zvečer ogreje tudi bivalne prostore.

Opis

Od aprila 2005 ima lastnik »sladke« probleme s poleni, saj zaradi majhne letne porabe (10 m3) zaloge izpred let še vedno ni porabil. S sistemom je zelo zadovoljen, s toploto ne varčuje, odločitev smatra kot eno najboljših v svojem življenju. Učinkovito in poceni je »oblekel« hranilnik tople vode, saj je nakup brez termoizolacije pomembno cenejši. Zaradi visokih izkoristkov kotla je količina pepela minimalna. K zadovoljstvu veliko prispevajo tudi SSE, predvsem pa zaključena fasada. Tako je sedaj na obodnih stenah 16 cm termoizolacije, pomemben del je tudi pasivno sončno ogrevanje. Celotna investicija v sistem ogrevanja in SSE je bila aprila 2005 14.000 €. Navdušil ga je izvajalec, ki je v dveh dneh s šestimi ljudmi zaključil delo.

 

    

Foto: Bojan Znidaršič

Pirolizni kotel CK na polena Froling in solarni bojler skrbita za toplotno ugodje petih stanovalcev.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?