Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 8 | Skupaj: 1291 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Davorin Šušnjar, lastnik
Bloška polica 15a
1384 Grahovo
Zemljevid >>

Tel: 041 520 404
E-naslov: nima



Zadnja sprememba: 16.06.2009
Bojan Žnidaršič, info@vitra.si

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  2005
  Leto zadnje obnove:  2008
  Skupna površina ogrevanja:  230 m2
  Število ogrevanih etaž:  2
  Število prebivalcev:  5
  Energent za ogrevanje:  Drva, 10 m3
  Dopolnilno ogrevanje:  SSE za prehodna obdobja
  Priprava tople vode:  SSE, ploščati, 6m2

   Kaj boste videli?

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Polena

Visokotemperaturni pirolizni kotel na polena Froling, 30 kW, z lambda sondo, je za ogrevanje 230 m2 dobro termoizolirane hiše verjetno premočan. K visoki učinkovitosti sistema pripomore 1800 litrski hranilnik tople vode. Lastnik ga je sam termoizoliral za 50 € in s tem prihranil cca 1/3 stroškov. Hranilnik tople vode 2000 l stane okrog 1000 €, termoizolacija za njega nadaljnjih 500 €.

■ Sprejemniki sončne energije (SSE)
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Ploščati

Kotel na drva uspešno dopolnjuje 6 m2 ploščatih SSE Seltron in 300 l. solarni bojler. V prehodnih obdobjih si s soncem zvečer ogreje tudi bivalne prostore.

Opis

Od aprila 2005 ima lastnik »sladke« probleme s poleni, saj zaradi majhne letne porabe (10 m3) zaloge izpred let še vedno ni porabil. S sistemom je zelo zadovoljen, s toploto ne varčuje, odločitev smatra kot eno najboljših v svojem življenju. Učinkovito in poceni je »oblekel« hranilnik tople vode, saj je nakup brez termoizolacije pomembno cenejši. Zaradi visokih izkoristkov kotla je količina pepela minimalna. K zadovoljstvu veliko prispevajo tudi SSE, predvsem pa zaključena fasada. Tako je sedaj na obodnih stenah 16 cm termoizolacije, pomemben del je tudi pasivno sončno ogrevanje. Celotna investicija v sistem ogrevanja in SSE je bila aprila 2005 14.000 €. Navdušil ga je izvajalec, ki je v dveh dneh s šestimi ljudmi zaključil delo.

 

    

Foto: Bojan Znidaršič

Urejen »kaos« cevnih povezav še čaka toplotno izolacijo.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?