Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 7 | Skupaj: 1442 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:




Zemljevid >>

E-naslov: nima



Zadnja sprememba: ..
Tip stavbe: 
  Leto zaključene gradnje: 
  Leto zadnje obnove:  Ni bilo obnove
  Skupna površina ogrevanja:  m2
  Število ogrevanih etaž: 
  Število prebivalcev: 
  Energent za ogrevanje: 
  Dopolnilno ogrevanje: 
  Priprava tople vode: 

   Kaj boste videli?

■ Pasivna hiša
■ Masivna      

Masivna hiša z dvema stanovanjskima enotama je zgrajena iz opeke Porotherm dryfix 30 cm in toplotno zaščitena s 24 cm izolacije iz neoporja. Na tistih delih, kjer je lesena prezračevana fasada, je izolirana s kameno volno. Pod temeljno ploščo je 17 cm neoporja, nad njo še 10 cm. Na AB-plošči proti podstrehi je 35 cm neoporja. Vgrajena so pasivna okna iz PVC s trislojno zasteklitvijo.

■ Prezračevanje
■ Rekuperacija      

Vsaka stanovanjska enota ima svoj rekuperator (Paul novus 300) z vgrajenim entalpičnim izmenjevalcem vlage, ki preprečuje težave s suhim zrakom. Zajem zraka je na vzhodni strani hiše, kjer je poleti zrak najhladnejši, izpih pa je na nasprotni strani ob vhodu v hišo. Na južni in zahodni fasadi sta nameščeni tipali za sonce, v notranjosti pa timer.

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje prostorov, Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Pelete

Ogrevanje je radiatorsko (talno je le v kopalnicah), energent pa peleti, za katere so se odločili, ker so v eni stanovanjski enoti želeli imeti kamin. Zunaj je vkopan zalogovnik za pelete s prostornino približno 7 m3, vanj gre malo manj kot 4 tone peletov. Predvidena poraba po PHPP je vreča peletov na dan v hudi zimi in dejansko je bila poraba takšna tudi v praksi. Ko je bilo zunaj 0 ali več stopinj Celzija in je sijalo sonce, ogrevanje s peleti ni bilo potrebno – dovolj toplote so zagotovili sprejemniki sončne energije. Kaminska peč (Rika, 7,5 kW) je povezana s 1.250-litrskim zalogovnikom toplote, v katerem se segreva tudi deževnica. To bi lahko poleti, ko je dovolj tople vode, uporabljali tudi za pralni stroj, a je bil kakovosten pralni stroj s priključkom za toplo vodo predrag, drugi pa je na testih dobil slabe ocene, zato so misel na to opustili. Priključke za toplo vodo pa imajo pomivalni stroji v kuhinjah.

■ Sprejemniki sončne energije (SSE)
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Vakuumski

Na strehi je 10,5 m2 vakuumskih sprejemnikov sončne energije (SSE), ki so namenjeni ogrevanju sanitarne vodo in prostorov. Priprava sanitarne vode sicer poteka pretočno, skozi zalogovnik, ker niso hoteli bojlerja, ki ga je treba zaradi legionele segrevati na 60 stopinj Celzija. Pri pretočnem gretju pa zalogovnika ni treba segrevati na 60 stopinj; poleti ob oblačnih dnevih zadostuje 40 stopinj, da imajo vsi stanovalci dovolj tople vode za dva dni.

■ Deževnica
■ Vkopana      

Na vrtu je vkopan 16 m3 velik zbiralnik za deževnico, ki jo uporabljajo za splakovanje wc, prhanje in kopanje ter pomivanje posode. Pitna voda oziroma voda iz vodovoda je le v kuhinjah, a jo bo tudi tu v kratkem nadomestila deževnica.

Opis

    


Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?