Zadetek: 0 | Natisni   

SUHI TEMELJI
Pri sanaciji stare hiše moramo pred izdelavo toplotne izolacije fasade zagotoviti suho podnožje (cokel), da nam vlaga ne prehaja v zid in potem v notranje prostore, saj skozi toplotno izolacijo ne more vsa. Problem je pereč, saj so stare hiše brez temeljev ali s slabo hidroizolacijo. Predstavili bomo eno od možnih rešitev, to je izdelava prezračevanega kanala ob temeljih. Opozarjamo na veliko previdnost glede statike, saj v tem opisu sledimo le rešitvi glede sušenja vlage in toplotne izolacije temelja. V praksi se sicer uporabljajo tudi naslednji načini:
• Z diamantno žago se prereže opečni zid, vstavi se hidroizolacija.
• Pri kamnitih hišah se postopoma podkoplje celotna hiša, naredi se nove temelje in hidroizolacijo.
• Hidroizolacija z vlivanja tesnilne tekočine, kar je že predstavljeno na NEP Slovenija (Sanacija cokla).
• Kjer je vlage malo, običajno zadostuje že izdelava horizontalne in vertikalne drenaže, kot je že opisano na NEP Slovenija (Toplotni mostovi pri temeljih).

Ne glede na izbrano rešitev, je potrebno pred začetkom del zagotoviti kvalitetno odvajanje meteorne vode. Strešno speljemo preko žlebov in vertikalnih cevi v peskolove, od tam pa v ponikalnico. Vso površinsko vodo iz dvorišča ali vrta speljemo stran od stavbe z nagibom terena. Če to ni možno pa s kanali ali kinetami.

    

Foto: Bojan Žnidaršič

Med ploščo in hišo je vidna toplotna izolacija (XPS), ki se bo povezala s toplotno izolacijo fasade. Zato je dobro (nujno), da se naredi ravna gornja linija. Debelina te izolacije naj bo vsaj 10 cm. Po končanih delih na fasadi se obdela še pohodna površina in z rešetkami zapre vstope v prezračevalni kanal.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?