Zadetek: 0 | Natisni   

BIVALIščE V ZAVETJU ZEMLJE
Lahko sklepamo, da je bila v zemljo vkopana (ali z zemljo obdana) hiša med prvimi, ki jo je naredil človek. Enostavna gradnja je omogočila zaščito pred mrazom in vročino ter vremenskimi vplivi. Tak tip gradnje je poznan po vsem svetu. Zemlja kot material in zaščita pred zunanjimi vplivi je uporabna tudi danes. Zelene strehe so prve in že družbeno sprejemljive, vkopane hiše so bolj izjema, a se v posameznih državah že uspešno uveljavljajo. Na spletu je moč najti zanimive primere, le vprašanje časa je, kdaj se bo tip gradnje - kot največji približek trajnostne gradnje in ničelnega ogljičnega odtisa - razvil tudi v Sloveniji.

    

Foto: Bojan Žnidaršič

Anglija je izrazito naklonjena gradnji ekoloških (vkopanih) hiš, ki so videti kot domovanja hobitov. Hiše z zelenimi strehami in minimalnim vplivom na okolje so v vasi Lammas nekaj povsem običajnega. Tam so oblasti dovolile gradnjo vkopane vasi, ki je kombinacija tradicije in najnovejših dognanj. Pri tem uporabljajo ekološke materiale, zeleno tehnologijo in permakulturo.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?