Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 39 | Skupaj: 3036 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Bernard Mlakar, lastnik
Viševek 40
1386 Stari trg pri Ložu
Zemljevid >>

Tel: 031 333 407
E-naslov: bajerjanja@gmail.com



Zadnja sprememba: 28.04.2013
Anton Drobnič, tone.drobnic@siol.net

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  2010
  Leto zadnje obnove:  Ni bilo obnove
  Skupna površina ogrevanja:  160 m2
  Število ogrevanih etaž:  2
  Število prebivalcev:  6
  Energent za ogrevanje:  TČ voda - voda, elektrika 3.000 kWh (450 €)
  Dopolnilno ogrevanje:  Kamin, polena 3 m3
  Priprava tople vode:  TČ voda - voda

   Kaj boste videli?

■ Nizkoenergijska hiša
■ Masivna      ■ Ogrevanje

Temeljna plošča 25 cm leži na 15 cm XPS, dodatnih 15 cm izolacije je v tlakih pritlične etaže, v katere je vgrajeno tudi talno gretje. V streho (strop podstrešne etaže) je vgrajeno 30 cm kamene volne. Kljub temu, da niso bile preverjene dejanske toplotne izgube in zrakotesnost ovoja stavbe, kaže stavba zelo nizke toplotne izgube in s tem povezane stroške ogrevanja.

■ Toplotna črpalka
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Površinska voda

Thermia voda – voda (8 kW) črpa toploto iz bajerja ob hiši preko 400 m alkaten cevi premera 5 cm. Zanimivost sistema je, da je v ceveh namesto protizmrzovalne tekočine (glikol) kar domače žganje. Klub temu, da ukrep ni bil nujen (temperatura vode nikoli ne pade pod 6 stopinj Celzija), so se s tem »rešili 200 l. žganja, ki ga niso mogli prodati. Celotna investicija je bila 15.000 €, od tega samo TČ 12.000 €. Kurilnica je bila zvezana v enem dnevu, prav tako polaganje cevi v bajer, ki jih je lastnik položil sam. Subvencija Eko sklada je bila 2.000 €.

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje prostorov      ■ Polena

Toplozračni kamin v dnevni sobi na polena je postavljen zgolj za ustvarjanje vzdušja. Letno se pokuri 3 m3 domačih drv. Pogosto je potrebno zračiti (hladiti), saj toplotna črpalka preko talnega gretja v celoti zadosti potrebam ogrevanja 160 m2 bivalnih površin.

Opis
Stara hiša je bila podrta konec marca 2010. Na istem mestu in enakih gabaritih (8.5 x 11 m) so v devetih mesecih postavili novo hišo in se 25. decembra 2010 tudi vselili. Obodne stene so zgrajene iz zidaka ProKoncept 40, v strehi je 30 cm kamene volne. Okna so hrastova z dvoslojnimi stekli brez RAL montaže. Zaradi cene (takrat 5 - 7.000 €, danes okrog 2.500 €) in hitre gradnje, se niso odločili za vgradnjo prezračevalnega sistema z rekuperacijo (so ga pa imeli v planu). Danes ga ne pogrešajo. Lastnik je sam koordiniral izvajalce in - glede na kvalitetno gradnjo - odlično opravil svoje delo.

    


Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?