Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 2 | Skupaj: 1908 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Robi Šetinc, lastnik
Brezina 90
8250 Brežice
Zemljevid >>

Tel: 041/726 073
E-naslov: robi.setinc@kop-brezice.si



Zadnja sprememba: 25.05.2009
Marko Pirc, marko.pirc2@siol.net

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  1970
  Leto zadnje obnove:  2004
  Skupna površina ogrevanja:  0 m2
  Število ogrevanih etaž:  0
  Število prebivalcev:  0
  Energent za ogrevanje:  Peleti, 3000kg
  Dopolnilno ogrevanje:  0
  Priprava tople vode:  Toplotna črpalka

   Kaj boste videli?

■ Obnovljena starejša hiša
■ Obod stavbe, Ogrevanje prostorov, Ogrevanje sanitarne vode      

Starejšo zgradbo, v kateri so s staro pečjo pokurili 3-4000 l kurilnega olja so se odločili obnoviti. Izvedli so zamenjavo strehe z vgradnjo 25 cm toplotne izolacije, toplotno izolacijsko fasado z 8cm stiropora in tesnenje oken. Zastarelo kombinirano peč so zamenjali s sodobnim kotlom na pelete, ki omogoča avtomatizirano delovanje. Toplo sanitarno vodo pripravljajo s toplotno črpalko v split izvedbi, ki ohlaja ozimnico in ima 300 l hranilnik toplote.

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Pelete

Hiša in sanitarna voda sta ogrevani s kotlom na pelete Bidom, slovenske izdelave do 27 kW. Kotel je opremljen z 200 litrskim tedenskim rezervoarjem, kamor natresemo pelete, ki zadostuje za nekaj dni. Delovanje je avtomatizirano, skrbeti je treba le za to, da so v rezervoarju zmeraj peleti.

■ Toplotna črpalka
■ Ogrevanje sanitarne vode      ■ Zrak

Priprava tople sanitarne vode se izvaja s toplotno črplako zrak - voda proizvajalca Coolwex s 300 l hranilnikom toplote, ki ohlaja ozimnico in zadošča za pripravo tople sanitarne vode za šestčlansko družino.

Opis
Obnovljena starejša hiša ima toplotno izolacijsko fasado debeline 8cm, novo streho s prezračevalnim kanalom in 25cm toplotne izolacije. Del oken je zamenjanih s sodobnimi energetsko učinkovitimi U=1,1 W/m2K. Ogrevanje je izvedeno s sodobnim kotlom na pelete proizvajalca Biodom moči do 27kW s tedenskim zalogovnikom (200 l). Topla sanitarna voda se poleti ogreva s topotno črpalko Coolwex s 300 l hranilnikom z možnostjo ohlajanja drugih prostorov (klet, ozimnica). Poraba peletov od decembra 2008  do maja 2009 je znašala 3000 kg. Lastnik je občasno k peletom vmešal tudi suho koruzno zrnje, ki jim ga ostaja od lastne pridelave - skupaj v cca 500 kg. Stroški ogrevanja so se v zgradbi, v primerjavi s starim sistemom, prepolovili.

    

Foto: M.Pirc

Kotel Biodom s tedenskim zalogovnikom 210kg

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?