Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 6 | Skupaj: 1929 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Iztok Slejko, lastnik
Bukovje 35
6230 Postojna
Zemljevid >>

Tel: 041581229
E-naslov: iztok.slejko@gmail.com



Zadnja sprememba: 01.04.2010
Bojan Žnidaršič, info@vitra.si

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  1976
  Leto zadnje obnove:  2007
  Skupna površina ogrevanja:  280 m2
  Število ogrevanih etaž:  2
  Število prebivalcev:  5
  Energent za ogrevanje:  Sekanci 20 m3
  Dopolnilno ogrevanje:  Polena, 10 m3
  Priprava tople vode:  SSE in kotel na sekance

   Kaj boste videli?

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Polena, Sekanci

Osnovo kotlovnice sestavljata dva kotla na biomaso, krmili ju – skupaj s SSE - doma narejena avtomatika. Začelo se je leta 2005, ko so star kotel na polena (poraba 40 – 45 m3 na leto) zamenjali z novim. Piroliznemu kotlu na polena DHB Kočevje 25 kW konstrukcija omogoča, da nima hranilnika tople vode, kar pomeni prihranek prostora in investicije. Leta 2007 se mu je pridružil kotel na polena 23 kW Vrečko, ki sta ga s sinom nadgradila v kotel na sekance. Poraba je en zalogovnik (0.4 m3) na 24 ur ob zelo hudem mrazu. Običajno en zalogovnik zadostuje za 3 dni ogrevanja hiše na 21 stopinj Celzija in sanitarno vodo.

■ Sprejemniki sončne energije (SSE)
■ Ogrevanje sanitarne vode, Ogrevanje prostorov      ■ Ploščati

Ploščati SSE (6 m2) delujejo že 23 let brez omembe vrednih vzdrževanj. Učinkovitost potrjuje dejstvo, da so izven ogrevalne sezone 2008 pokurili le 0.4 m3 sekancev za pripravo sanitarne vode. Sicer pa SSE shranjujejo toplo vodo v dveh vzporedno vezanih bojlerjih (300 + 80 l.).

Opis
Kakšne inovatorje imamo med sabo, pa jih ne poznamo? Iztok Slejko navdušuje z razlago imenitnih ogrevalnih rešitev, ki sta jih sestavila skupaj s sinom. Oče je poskrbel za hardver, sin za softver (avtomatiko). Pogovor z njim odkriva rešitve, ki so učinkovite in izjemno poceni. Kotel na polena 23 kW Vrečko sta nadgradila v kotel na sekance za manj kot 2.000 € (in veliko ur razmišljanja ter poizkusov). Pirolizni kotel na polena DHB Kočevje 25 kW je bil 1.700 €, konstrukcija omogoča, da nima hranilnika tople vode. Sekance si pripravlja sam z mlinom iz Kitajske, za katerega je plačal 1.800 € (Slovenski bi stal okrog 10.000 €). To, da ima na strehi SSE že 23 let, je skoraj samoumevno. Sedanja poraba biomase je skoraj »smešno« majhna. Za ogrevanje 280 m2 v hiši brez termoizolirane fasade porabi 10 m3 borovih drv in 20 m3 domačih sekancev (tudi borovih). V ogrevalni sistem so vključeni tudi SSE (če je zimsko sonce), v primeru deževnega poletja pa sanitarno vodo za 5 oseb greje kotel na sekance. Vse je avtomatizirano, kar zagotavlja družini najvišje možno udobje. K temu pripomorejo tudi pred 10 leti obnovljena vezana okna, ki jih je lastnik z zamenjavo stekel in dodatnim tesnjenjem spremenil v sodobna »plinska«.

 

    

Foto: Bojan Znidaršič

Sistem obeh kotlov in SSE krmili komandno regulacijska enota, ki je v celoti delo lastnikovega sina.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?