Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 56 | Skupaj: 4360 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Drago Lukanc, lastnik
Žiganja vas 114
4294 Križe
Zemljevid >>

Tel: 041 963393
E-naslov: masivca@gmail.com



Zadnja sprememba: 13.06.2013
Peter Mali, miha.mal@hotmail.com

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  2009
  Leto zadnje obnove:  Ni bilo obnove
  Skupna površina ogrevanja:  150 m2
  Število ogrevanih etaž:  2
  Število prebivalcev:  2
  Energent za ogrevanje:  bukova drva
  Dopolnilno ogrevanje:  0
  Priprava tople vode:  s kaminom in toplotno črpalko
  Opomba:  http://www.masivca.si

   Kaj boste videli?

■ Lesena hiša
■ Drugo      ■ Brez termoizolacije

Hiša je izdelana iz desk (plohov) borovca zlepljenih med seboj z vodoodpornim lepilom. Strop, poleg nosilcev, sestavlja 5 cm ilovnatega nasutja in ilovnati omet. Mansarda oz. strop proti podstrehi sestavljajo OSB plošče, 25 cm oblancev, deske in ilovnati omet na trstiki. Za ogrevanje se uporablja kamin 15 kW, ki preko bakrene cevi posredno omogoča tudi talno gretje v pritličju in ogreva sanitarno vodo. V poletnem času se za sanitarno vodo uporablja toplotna črpalka.

■ Ogrevalni sistem
■ Nizkotemperaturno, Toplozračno      ■ Talno

Kamin Turbofrance (proizvajalec KOPT Bled) moči 15 kW je nameščen v prostoru tako, da ustrezno ogreva bivalni prostor že s svojo osnovno funkcijo. Dodatno pa je v kamin vgrajenih še 20 m bakrenih cevi, kjer se voda ogreje in vodi do izmenjevalca, kjer se ustrezno temperira za talno ogrevanje.

Opis

Lesena hiša (izdelana v lastni režiji) je nastala na osnovi odločitve lastnika, da zgradi ekološko hišo, prijetno za bivanje in z nizkimi stroški delovanja. Tako je najprej izdelal natančno maketo in predvidel izvedbo lesene konstrukcije. Hiša je izdelana iz desk (plohov) borovca dimenzije 200 x 17,5 x 4 cm, zlepljenih med seboj z vodoodpornim lepilom in premazanih z lanenim oljem. Toplotna prehodnost take stene je 0,6 W/m2K, vendar je hiša zgrajena tako, da se lahko tudi naknadno toplotno izolira in izdela klasična fasada. Vgrajena so okna Jelovica (U= 1,4 W/m2K). Notranje stene so debele 11 cm. Tla so izolirana s 15 cm EPS (stiropor). Mansarda oziroma strop proti strehi je izdelan iz OSB plošč debeline 18 mm, 25 cm toplotne izolacije iz lesnih oblancev, desk ter ilovnatega ometa na trstiki. Ilovica (glina) je uporabljena tudi za strop, ki je sestavljen iz lesenih nosilcev ter 5 cm nasutja ilovice in ilovnatega ometa.

Za ogrevanje je vgrajen kamin Turbofrance moči 15 kW, ki direktno in tudi posredno preko talnega gretja poskrbi za ogrevanje pritličja. Za ogrevanje mansarde je uporabljeno precej odprto stopnišče v sredini hiše. V kaminu je vgrajenih 20 m bakrenih cevi, povezanih preko izmenjevalca, kjer se doseže ustrezna temperatura za talno gretje in za ogrevanje sanitarne vode v bojlerju toplotne črpalke (v zimskem času). V poletnem času se za pripravo tople sanitarne vode samostojno uporablja 2 kW toplotna črpalka Termotehnika.

Po oceni lastnika je končni strošek izdelave hiše vsaj za polovico manjši, kot če bi hišo kupil pri katerem od znanih proizvajalcev. Podrobno je hiša predstavljena na: http://www.masivca.si


 

 

    

Foto: Peter Mali

Voda ogreta v bakrenih ceveh v kaminu preko izmenjevalca omogoča talno gretje in ogrevanje sanitarne vode v bojlerju.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?