Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 4 | Skupaj: 1496 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Franc Vrbnjak, lastnik
Stara nova vas 35
9242 Križevci pri Ljutomerju
Zemljevid >>

Tel: 041 630 041
E-naslov: franc.vrbnjak@siol.net



Zadnja sprememba: 15.07.2009
Valentin Odar, valentin.odar@volja.net

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  1975
  Leto zadnje obnove:  2003
  Skupna površina ogrevanja:  450 m2
  Število ogrevanih etaž:  1
  Število prebivalcev:  6
  Energent za ogrevanje:  sekanci, 75 m3
  Dopolnilno ogrevanje:  0
  Priprava tople vode:  sekanci, 3 m3; EE 2.000 kWh

   Kaj boste videli?

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Sekanci

Kotel na sekance, KWB 100, moč 40 kW, bojler 120 l ogreva 450 m2 stanovanjske površine in sanitarno vodo, z letno porabo 80 m3. Sekance pripravljajo trikrat na leto iz lastnega gozda z lastnim sekalnikom in jih skladiščijo v objektu poleg kotlovnice. Delovanje kotla je avtomatsko glede na nastavljene parametre. Izkoristek kotla se približuje 95 %, kar se kaže v majhni količini pepela, katerega čistijo enkrat na mesec.

Opis

Stanovanjski objekt iz prenovljene kmečke hiše ima obnovljeno fasado in novo stavbno pohištvo vgrajeno leta 2003. V kotlovnici je vgrajen kotel KWB 100 na sekance za potrebe ogrevanja in pripravo sanitarne vode. S sistemom ogrevajo 450 m2 stanovanjske površine in sanitarno vodo za šest stanovalcev. Kotlovnica z zalogovnikom za sekance se nahaja v prenovljenem sosednjem objektu. Ogrevalna instalacija za hišo je vgrajena v podzemni kineti. KWB kotel ima gorilnik izdelan kot retortni sistem z doziranjem od spodaj, vključno z samodejnim vžigom, puhalom za dovod izgorevalnega zraka in protipožarno loputo. Primerni so sekanci do velikosti 6 mm. Kotel ima avtomatsko dodajalno napravo z vzmetnim krožnikom v zalogovniku sekancev. Ogrevalni sistem deluje brez hranilnika toplote zaradi velikega ogrevalnega sistema in učinkovite regulacije in krmiljenja. Zaradi velikosti objekta je izdelanih pet ogrevalnih vej vsaka veja s svojim regulacijskim sistemom. Sekance pripravljajo trikrat na leto iz lastnega gozda, kjer se predhodno suši eno leto in jih skladiščijo v objektu poleg kurilnice velikosti 40 m3.

    

Foto: Valentin Odar

Skladišče sekancev v prenovljenem objektu poleg kotlovnice in dimnik kotla.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?