Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 11 | Skupaj: 1719 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Janez Šrajner, lastnik
Stara nova vas 16
9242 Križevci pri Ljutomerju
Zemljevid >>

Tel: 031 606 328
E-naslov: nima



Zadnja sprememba: 05.05.2009
Valentin Odar, valentin.odar@volja.net

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  2006
  Leto zadnje obnove:  Ni bilo obnove
  Skupna površina ogrevanja:  300 m2
  Število ogrevanih etaž:  2
  Število prebivalcev:  5
  Energent za ogrevanje:  Polena, 28 m3
  Dopolnilno ogrevanje:  0
  Priprava tople vode:  Polena, 4 m3

   Kaj boste videli?

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Polena

Kotel na polena, KWB, tip SHV 30, moč 30 kW, ogreva 300 m2 stanovanjske površine in sanitarno vodo, instaliran leta 2006. Instalirana sta hranilnik toplote 1.500 l in bojler sanitarne vode velikosti 300 l. Poraba 28 m3 polen.Delovanje kotla je avtomatsko glede na nastavljene parametre. Izkoristek kotla z vgrajeno lambda sondo se približuje 95 %, kar se kaže v majhni količini pepela, katerega čistijo enkrat na mesec.

Opis

Novozgrajeni stanovanjski objekt leži v sredini vasi izdelan iz poroterm opeke in vgrajenimi nizko energijskimi PVC okni, brez izolacije stropa proto podstrešju. Za ogrevanje se uporablja kotel KWB na polena z vgrajeno lambda sondo za potrebe ogrevanja in pripravo sanitarne vode. S sistemom se ogreva 300 m2 stanovanjske površine. Kotlovnica se nahaja na vogalu hiše, kar omogoča racionalni razvod ogrevalnega sistema in lažji vhod v kotlovnico za vnašanje polen, čiščenje in servisiranje. KWB kotel SHV 30 je zmogljiv lesno uplinjevalni kotel z nazivno toplotno močjo od 30 kW, z zvezno prilagoditvijo zmogljivosti območju od 40 do 100 %. Polnilni prostor kotla je takšen, da se lahko brez težav naložijo polena dolžine 50 cm. Velik nalagalni prostor in dolg čas gorenja omogočata do 12 ur ogrevanja brez vmesnega nalaganja. Čistost izgorevalnega prostora se vidi na priloženi sliki. Ogrevalni sistem ima pet vej, ogrevanje dveh etaž, talnega gretja, kopalnice in sanitarne vode. Investicija je v letu 2006 znašala 11.500 € in lastnik je zelo zadovoljen z ogrevalnim sistemom. V načrtu imajo izdelavo fasade in izolacijo zgornje plošče proti neogrevanemu podstrešju. Z izvedbo tega ukrepa bi zmanjšali porabo drv za 20 d0 30 %.


 


    

Foto: Valentin Odar

Razdelilni sistem s petimi ogrelnimi vejami.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?