Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 17 | Skupaj: 2746 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Matevž Čokl, lastnik
Janežičeva 14
1000 Ljubljana
Zemljevid >>

Tel: 01 24 11 900
E-naslov: nima



Zadnja sprememba: 26.03.2010
Vnosi s spleta, info@nep.vitra.si

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  1933
  Leto zadnje obnove:  2009
  Skupna površina ogrevanja:  75 m2
  Število ogrevanih etaž:  1
  Število prebivalcev:  3
  Energent za ogrevanje:  lesni peleti, 6000 kg
  Dopolnilno ogrevanje:  Ne
  Priprava tople vode:  Sočasno z ostalim ogrevanjem
  Opomba:  Dosegljiv med delavnikom

   Kaj boste videli?

■ Soproizvodnja (kogeneracija)
■ Biomasa      ■ Drugo

Stirlingov motor, ki predstavlja srce kogeneracijske naprave, služi v tej kompaktni enoti kot toplotni stroj, za pretvorbo energij. Na eni strani proizvaja koristno mehansko energijo, ki poganja generator za proizvodnjo električne energije, na drugi strani pa proizvedeno toploto uporabimo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Vsa koristna toplota se shranjuje v zalogovniku tople vode velikosti 1.500 L (kombiniran zalogovnik z zalogovnikom sanitarne vode). Zaradi tega dobimo izjemen celokupen izkoristek naprave, vse do 90%. Stirlingov motor odlikujejo tudi izredno nizki obratovalni stroški in dolga življenjska doba. Naslednja posebnost naprave je gorivo, saj za svoje delovanje uporablja lesne pelete, ki se uplinjajo preko posebnega Flox® - generatorja lesnega plina (brezplamenska oksidacija). Tako nastali lesni plin gori po principu raketnega pogona in segreva ekspanzijski cilinder Stirlingovega motorja. Zaradi uplinjanja lesnih peletov pri visoki temperaturi (cca. 1.200 °C), dobimo tudi izjemen izkoristek energenta, čistejši izpuh in praktično nič pepela. Naprava pri svoji polni moči proizvaja 3 kW »zelene« elektrike in 10,5 kW toplote, kar zadošča toplotnim potrebam povprečne stanovanjske hiše velikosti do cca. 250 m2. »Zelena« elektrika je pomembna pri vračanju vloženih sredstev, saj proizvedeno električno energijo prodajam trgovcu. Prav tako sem deležen obratovalne podpore, ki jo - po pridobitvi deklaracije o proizvodnji napravi - zagotavlja država za dobo 15-ih let. Obratovalna podpora in odkupna cena električne energije (okrog 28 C/kWh) pokrivati stroške amortizacije naprave in nakup energenta (lesnih peletov) toplota je tako rekoč brezplačna. V mojem primeru, se bo investicija povrnila po približno 7-ih letih, ob upoštevanju današnjih trendov cen energentov. Po tem obdobju mi bo donos naprave predstavljal tudi del »večne« rente.

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Pelete

Mikro soproizvodna, ki kot pogonsko gorivo uporablja pelete ima veliko ekonomskih in ekoloških prednosti pred ostalimi načini ogrevanja oz. proizvodnje električne energije, saj se obe nastali energiji ponavadi porabljata na mestu proizvodnje ali vsaj v neposredni bližini, kar pomeni, da se energija ne izgublja na njenem prenosu. Naprave imajo izjemno visoke celokupne izkoristke tudi do 92% in visok izkoristek energenta, posledično to pomeni, da se zmanjšuje onesnaževanje ozračja s toplogrednimi in ostalimi škodljivimi plini. V kolikor bi se v prihodnosti namestilo več takšnih postrojenj bi lahko kljub svoji relativno majhni moči, stabilizirale in decentralizirale elektroenergetski sistem, saj večina soproizvodnih naprav obratuje s polno močjo ravno v času, ko je poraba električne energije največja, torej v času dnevnega toka in zimskem letnem času. V kolikor je pogonsko gorivo domačega izvora pomeni, da se zmanjšuje energetska odvisnost od držav izvoznic nafte in plina in se na ta način zmanjšuje trgovinski primanjkljaj ter možnost novih delovnih mest (gozdarsko – lesnih panogah, servisne službe za vzdrževanje postrojenj). Z novo soproizvodno napravo porabimo cca. 6.000 kg pelet na sezono, kar je energetsko primerljivo z 3.000 L lahkega kurilnega olja. Cena za 6.000 kg peletov pa je cca. 1.200 EUR + DDV. Pri tem bi želel še poudariti, da so v hiši ogreti vsi prostori med 22-23 st. C skozi vso leto. Prejšnji lastnik je porabil 3.000 L kurilnega olja, brez ogrevanja sanitarne vode z ugašanjem centralne kurjave in maksimalno sobno temperaturo 21 st. C! Potemtakem vidimo, kako pomembno je imeti visoko učinkovito napravo, ki nam ob manjši porabi goriva, tudi bistveno izboljša življenjsko udobje.

Opis

Konec leta 2008 sem v okolici Ljubljane kupil staro, kamnito hišo brez izolacije, velikosti cca. 90 m2 v kateri me je pričakal star kombiniran kotel na kurilno olje in trda goriva z nizkim izkoristkom in posledično veliko porabo (cca. 3.000 L olja) ter visokimi emisijami.

Ker predstavlja ogrevanje prostorov in sanitarne vode vedno večji strošek, sem razmišljal kako bi lahko ogrevanje energijsko potratne hiše obrnil v svoj prid. Poleg tega z izolacijo hiše in menjavo oken nisem hotel "pokvariti" dobrih lastnosti kamnite hiše. Zadržal sem tudi okna z rahlim prepihom. Investicija v obnovo bi stala skoraj polovico denarja, ki sem ga rajši namenil najbolj sofisticirani ogrevalni napravi. Sem pa tudi velik zagovornik konstantnega temperiranja zidov - v mojem primeru tudi v poletnem času. Rad bi še poudaril, da je lokacija hiše v zelo osenčenemu predelu Ljubljane, ob vodi in gozdu, kar pomeni, da je kurilna sezona bistveno daljša kot v primerljivi hiši na osončeni strani.

Ker sem po prepričanju zvest ekologiji in naprednim, modernim tehnologijam, sem zastarel kotel zamenjal za visoko učinkovito, mikro soproizvodno napravo Sunmachine Pellet®. Le-ta sočasno proizvaja dve energiji, toploto za ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter t.i. »zeleno« električno energijo.

Za razliko od ostalih soproizvodnih naprav je pri napravi, ki sem jo vgradil pri nas doma, posebnost Stirlingov oz. toplozračni motor in ne motor z notranjim zgorevanjem.

Investicija v mikro soproizvodno napravo je varna in dolgoročna naložba zazrta v prihodnost. Namenjena je preudarnim in okoljsko osveščenim investitorjem, naveličanim plačevanja visokih stroškov ogrevanja. Zaenkrat država tovrsten način proizvodnje električne energije stimulira s stimulativno obratovalno podporo in z zagotovljenim odkupom vse proizvedene elektrike. Poleg tega nudi preko Eko sklada fizičnim in pravnim osebam tudi ugodne kredite s subvencionirano obrestno mero.

Vrednost celotne investicije (brez DDV):

  • SUNMACHINE PELLET 23.800 € (komplet: proizvodna enota, UPS, nadzorna omarica z razsmernikom in ekranom občutljivim na dotik, INOX izpuh z glušnikom).
  • Hranilnik tople vode 1.500 L z vgrajenim 200 L bojlerjem za sanitarno vodo + izolacija 1.900 €.
  • Maulwurf - sistem za pobiranje peletov iz letnega zalogovnika 1.200 €.
  • Merilne garniture in elektro inštalacije 1.100 €.
  • Vodovodni in ostali material, montaža, izdelava zalogovnika za lesne pelete cca. 2.000 €.

    

Foto: Matevž Čokl

Prerez naprave Sumachine pellet.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?