Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 49 | Skupaj: 3887 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Franci Logar, lastnik
Hacetova 6
1380 Cerknica
Zemljevid >>

Tel: 031 229 115
E-naslov: nima



Zadnja sprememba: 11.04.2013
Anton Drobnič, tone.drobnic@siol.net

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  Pred letom 1900
  Leto zadnje obnove:  2010
  Skupna površina ogrevanja:  180 m2
  Število ogrevanih etaž:  2
  Število prebivalcev:  6
  Energent za ogrevanje:  polena, 15 m3 (jelova)
  Dopolnilno ogrevanje:  0
  Priprava tople vode:  Kotel na polena

   Kaj boste videli?

■ Obnovljena starejša hiša
■ Obod stavbe      

Plesen na stiku zunanjih zidov in tlaka v pritličju je bila poglavitni razlog za nujno energetsko sanacijo starejše hiše. Pri temeljih so uredili odvodnjavanje padavinske vode iz dvorišča, ceste in žlebov, naredili drenažo ter prezračevalni kanal. Ta s prepihom suši temelje, ki so brez hidroizolacije. Troslojna PVC okna so vgradili pred izvedbo toplotne izolacije fasade. Posebno pozornost so namenili toplotni izolaciji špalet na vseh štirih straneh okenske odprtine. Na fasadi je 16 cm Neoporja, strop proti hladni podstrehi pa bo toplotno izoliran pred zimo. Plesen je v celoti odstranjena, k temu pripomore tudi redno zimsko prezračevanje na prepih v obeh etažah.

■ Toplotna izolacija oboda stavbe
■ Fasada      ■ Penjeni polistiren

Toplotno izolacijo so lepili neposredno na omet, saj je bil dovolj čvrst (zdrav). Uporabili so Neopor plošče (črni stiropor) 16 cm, v podzemnem delu okrog temeljev pa XPS. Fasado zaključuje tankoslojni omet.

Opis
Na obodu stavbe v pritličju je kamniti zid okrog 50 cm, v nadstropju pa opečni 40 cm. Kmetija iz leta 1857 je bila večkrat obnovljena, tudi dozidana. Starost in nekateri novi toplotni mostovi so povzročali kondenzacijo notranje vlage, ta pa plesen na notranji strani zunanjih zidov. Pretežni del krivde pa gre pripisati temeljem brez hidro izolacije ter neurejenemu odvajanju padavinske vode iz dvorišča, ceste in žlebov. Glede na to, da se hiša ogreva z domačimi "brezplačnimi" drvmi in ostanki iz žage, je bila pozornost prenove usmerjena le v toplotno izolacijo fasade, menjavo dotrajanih oken ter rešitev temeljev brez hidro in toplotne izolacije. Ogrevanje je radiatorsko, na klasični kotel (brez VTZ). Sanitarno vodo pripravljajo vse leto s kotlom na polena, poleti se zakuri enkrat na 2 dni. V spodnji etaži so dnevni, v gornji pa nočni prostori. Nad nočnimi je še lesen strop (štukadur), ki se bo toplotno izoliral s 30 cm takoj, ko bo pravi čas.

    

Foto: Anton Drobnič

Zanimiva je toplotna izolacija betonske plošče nad stanovanjem v prizidku. To je seno, ki se tu shranjuje, do pomladi se pokrmi živini, takrat pa tudi toplotna izolacija plošče proti zimskemu mrazu ni več potrebna. Je pa zato poleti v prostorih bolj toplo. Seno je 3 x manj toplotno izolativno, kar pomeni da je 90 cm sena enako kot 30 cm ene od klasičnih toplotnih izolacij.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?