Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 15 | Skupaj: 1963 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Dr. Orest Jarh, direktor TMS
Bistra 6
1353 Borovnica
Zemljevid >>

Tel: 01 436 16 06, 01 436
E-naslov: orest.jarh@tms.si



Zadnja sprememba: 13.06.2013
Matjaž Valenčič, matjaz.valencic@siol.net

Tip stavbe:  hidroelektrarna
  Leto zaključene gradnje:  1911
  Leto zadnje obnove:  1991
  Skupna površina ogrevanja:  0 m2
  Število ogrevanih etaž:  0
  Število prebivalcev:  0
  Energent za ogrevanje: 
  Dopolnilno ogrevanje: 
  Priprava tople vode: 
  Opomba:  Mala hidroelektrarna Bistra

   Kaj boste videli?

■ Mala Hidro Elektrarna, MHE
■ Mikro (do 125 kW)      ■ Radialna reakcijska turbina (Francisova)

Francisova turbina obratuje neprekinjeno več kot 100 let, brez okvare. Ob izgradnji je bil vgrajen istosmerni generator moči 100 kW, moč sedanjega generatorja pa je približno 25 kW.

Opis

Bistra je povirni pretok reke Ljubljanice in izvira v bližini kartuzijanskega samostana Bistra v istoimenskem naselju blizu Vrhnike. V izvire Bistre se steka voda neposredno iz Cerkniškega jezera in Rakovega Škocjana. Zajezen izvir poganja za malo hidroelektrarno.

Franc Galle, lastnik veleposestva  Bistra, je leta 1911 podrl mlin in na tem mestu zgradil hidroelektrarno za proizvodnjo istosmernega toka z močjo 110 kW. Gradbeni načrt hidroelektrarne s Francisovo turbino je izdelalo podjetje iz Celovca. Služila je kot dodatni energetski vir parni žagi na veleposestvu, za razsvetljavo zgradb in za pogon manjših gospodinjskih naprav stanovanjskih stavb na posestvu.

Leta 2012 so družbe skupine Elektro Ljubljana podprle varovanje slovenske tehniške kulturne dediščine. Dolgoletnemu poslovnemu partnerju in odjemalcu električne energije - Tehniškemu muzeju Slovenije - so namenile sredstva za odkup Male hidroelektrarne Bistra od denacionalizacijskega upravičenca. Električno energijo, proizvedeno iz več kot 100 let stare male hidroelektrarne Bistra, bo še naprej odkupovala Elektro energija, Elektro Ljubljana OVE pa bo pogodbeno vzdrževal ta vreden primer tehniške dediščine.

Ob odprtju zbirk za javnost je upravljanje elektrarne prevzel Tehniški muzej Slovenije. Za zagotavljanje njenega delovanja so bile skozi leta izvedene številne prenove in posodobitve opreme. Predelava starega generatorja leta 1959 je omogočila proizvodnjo izmeničnega toka, v letu 1991 pa je bil stari sinhroni generator nadomeščen z novim asinhronim, urejena je bila avtomatska regulacija, prenovljena originalna turbina ter izvedena gradbena sanacija.

Zaradi oteženega dostopa mala hidroelektrarna ni vključena med redne oglede, muzej pripravlja virtualni ogled.

    

Foto: Matjaž Valenčič

Električno energijo, proizvedeno v tej več kot 100 let stari elektrarni, muzej uporablja za svoje potrebe, višek pa odkupuje Elektro energija. Ohranjena je stara komandna omara iz leta 1911.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?