Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 16 | Skupaj: 2380 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Blaž Mozetič, lastnik
Rovte 42a
1373 Rovte
Zemljevid >>

Tel: 041 823 268
E-naslov: blaz.mozetic@gov.si



Zadnja sprememba: 11.05.2009
Bojan Žnidaršič, info@vitra.si

Tip stavbe:  Stanovanjska hiša
  Leto zaključene gradnje:  2009
  Leto zadnje obnove:  Ni bilo obnove
  Skupna površina ogrevanja:  130 m2
  Število ogrevanih etaž:  2
  Število prebivalcev:  4
  Energent za ogrevanje:  Toplotna črpalka zemlja - voda, 2 kW
  Dopolnilno ogrevanje:  Rekuperator z zemeljskim kolektorjem
  Priprava tople vode:  Toplotna črpalka zemlja - voda, 2 kW

   Kaj boste videli?

■ Ogrevalni sistem
■ Toplozračno      ■ Rekuperacija, Konvektor

Toplozračno ogrevanje z rekuperatorjem toplote je za pasivne hiše idealno. Primarni vir ogrevanja je TČ 2 kW z zemeljskim kolektorjem 45 m2 (70 m cevi). V dveh kopalnicah je dodano še talno električno ogrevanje. Ogrevanja se ne sliši niti čuti (prepih), kar je sicer pogosto izražena dilema. Celoten sistem ogrevanja krmili kvalitetna avtomatika z zunanjimi in notranjimi tipali.

■ Toplotna črpalka
■ Ogrevanje sanitarne vode      ■ Zemeljski kolektor

Sanitarno vodo vse leto pripravlja toplotna črpalka 2 kW. Zanimivo je, da dve identični TČ (vsaka ima svoj zemeljski kolektor) opravljata različni vlogi. TČ za ogrevanje prostorov je aktivna med ogrevalno sezono, za sanitarno vodo celo leto. Ker sta ločeni, ne more priti do mešanja sanitarne in ogrevalne vode.

■ Prezračevanje
■ Rekuperacija      ■ Zemeljski kolektor

Zemeljski kolektor je navadna cev premera 20 cm, dolga 40 m, zakopana v zemljo globine 1.5 m. Vanjo vstopa zunanji zrak, ki se v cevi segreje (pozimi) ali ohladi (poleti) in tako pripravljen pride do rekuperatorja zraka. Ta potrebuje potem manj energije, da zrak ogreje (ohladi) na želeno temperaturo. Razen investicije je tako pridobljena toplota brezplačna.

■ Deževnica
■ Vkopana      ■ Montažna

Ob pasivni hiši se »spodobi« vgraditi sistem za izrabo deževnice, v Rovtah je zaradi trde vode to še bolj opravičljivo. Cisterna 8.000 l. je vkopana v zemljo, za dovolj visok pritisk v ceveh poskrbi hidropak, za dovod do uporabnika pa enocevni sistem (lahko koristi deževnico ali vodo iz vodovoda). V hiši koristijo deževnico za vsa zunanja dela, sanitarije ter pralni stroj.

■ Pasivna hiša
■ Masivna      ■ Ogrevanje, Prezračevanje, Hlajenje

Prva pasivna hiša v Notranjsko kraški regiji je naseljena od marca 2009. Lastnik je med dvoletno gradnjo nabral veliko znanja in izkušenj. Sama gradnja hiše (od izkopa do vselitve) je trajala 10 mesecev, eno leto pa so porabili za: • iskanje informacij na splošno o gradnji, ko so se odločali o izbiri hiše (montažna, zidana, navadna, nizko energijska, pasivna, lesena, .....), • izdelavo idejnega načrta (cca 4 mesece), kjer so si ogledali več hiš, da so dobili občutek "koliko je to 10 m2 ali 1m1", • izdelavo projektne dokumentacije.

Opis

Predstavljena pasivna hiša je dober približek energetsko neodvisni hiši. Projektirana potreba ogrevanja je 12 kWh/m2/leto, kar pomeni 1,2 l. ELKO (nafte). Hiša ima vse, kar pasivna hiša mora imeti: Internorm okna so troslojna, U = 0.5 W/m2K in primerno senčena z žaluzijami in dolgimi napušči; obodne stene so debele 44 cm (Isorast) od tega je na zunanji strani 24 cm penejenega polistirena (jedro je AB), U = 0.1 W/m2K; strop mansarde je lomljena AB plošča, na njej pa 50 cm penejenega polistirena, U = 0.07 W/m2K; temeljna plošča leži na 50 cm visoki podlagi iz penjenega stekla, ki eliminira vse vplive hladnega terena na hišo. Ogrevanje je toplozračno s toplotno črpalko zemlja – voda (pomaga ji zemeljski kolektor za predgrevanje zraka). Sanitarno vodo vse leto pripravlja identična TČ kot ogrevanje (vsaka 2 kW moči). Poleg tega ima hiša še biološko čistilno napravo in sistem za uporabo deževnice. Cena same hiše je bila 800 – 900 €/m2, celotna investicija (brez parcele) pa 200.000 €.

    

Foto: Bojan Znidaršič

Zunanja enota za zajem zraka zemeljskega kolektorja za predgrevanje (hlajenje) toplozračnega ogrevanja (hlajenja) hiše. Zadaj J in Z stran hiše.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?