Zadetki NEP: 0 | Ukrep ta mesec: 44 | Skupaj: 2862 | Natisni   
   Pozanimajte se pri:
   Podatki o stavbi:

Damjan Bajc, lastnik
Zidani most 3a
8210 Trebnje
Zemljevid >>

Tel: 041 817 001
E-naslov: tesarstvo.bajc@siol.net



Zadnja sprememba: 21.08.2013
Anton Drobnič, tone.drobnic@siol.net

Tip stavbe:  2 x individualna hiša in poslovna stavba
  Leto zaključene gradnje:  1982
  Leto zadnje obnove:  2012
  Skupna površina ogrevanja:  700 m2
  Število ogrevanih etaž:  5
  Število prebivalcev:  5
  Energent za ogrevanje:  Lesni sekanci 120 m2
  Dopolnilno ogrevanje:  0
  Priprava tople vode:  Lesni sekanci, TČ, SSE

   Kaj boste videli?

■ Toplotna izolacija oboda stavbe
■ Fasada, Strop proti hladni podstrehi      ■ Steklena volna

Ključno energetsko prenovo vseh treh stavb na ovoju so opravili leta 2010. Glede na leto zaključene gradnje so največ ukrepov opravili na stanovanjskih stavbah. Na njih so - poleg energetsko učinkovitih oken - dodatno izolirali fasade z 10 cm steklene volne na 5 cm podlage, na vseh treh stavbah so dodatno izolirali strop proti hladni podstrehi z 20 cm steklene volne.

■ Kotel na biomaso
■ Ogrevanje sanitarne vode in prostorov      ■ Sekanci

Lesni sekanci iz ostankov lastne proizvodnje tesarskih gradbenih elementov so od leta 2005 glavni energet stanovanjsko poslovnega kompleksa. Za vse ogrevane površina skrbi 60 KW kotel na lesne sekance in 30 m3 prostoren zalogovnik za sekance. Pomemben del je tudi lasten stroj za izdelavo sekancev. Letno jih potrebujejo 120 nm3. Racionalnost ogrevanja pa izkazuje mini DOLB (daljinsko ogrevanje na lesno biomnaso), ki ogreva 700 m2.

■ Fotovoltaika
■ Odprt sistem (prodaja v omrežje)      

Leta 2012 so na štiri strehe namestili fotovoltaično elektrarno moči 48 KW in jo priključili v javno elektro omrežje junija 2012. Ker so montažo panelov izvršili sami, so investirali v elektrarno približno 60.000 €.

■ Sprejemniki sončne energije (SSE)
■ Ogrevanje sanitarne vode      ■ Ploščati

Spomladi 2012 so na streho postavili 6 ploščatih SSE skupne površine 10,8 m2. V poslovno stavbo je postavljen skupni 3.000 l bojler za sanitarno toplo vodo.

■ Toplotna črpalka
■ Ogrevanje sanitarne vode      ■ Zrak

Med celovito energetsko obnovo so spomladi 2012 v vsako od obeh stanovanjskih stavb vgradili toplotno črpalko zrak voda FUJITSU. Vsaka ima 300 l bojler, namenjene pa so za ogrevanje sanitarne vode v primeru prekinitve ogrevanja na sekance ali da SSE ne segrevajo dovolj.

Opis
Skupino treh stavb sestavljajo dve stanovanjski hiši in poslovna stavba. V njej je delavnica s stroji za obdelavo lesa, nad njo pa etaža s prenočišči za delavce. Stara kamnita stanovanjska hiša je iz leta 1900. Prva večja prenova s skromno izolacijo je bila 1963, nova - opečna - je iz leta 1982. Betonsko poslovno stavbo so postavili leta 1997, danes bi gradili z lesom. Skupna ogrevana površina je 700 m2.

Leta 2005 so ogrevanje z UNP zamenjali s kotlom na lesne sekance, ki jih izdelujejo iz ostankov pri dejavnosti tesarstva. Vse tri stavbe so povezali v mini sistem daljinskega ogrevanja. Tega sestavlja 60 KW kotel na sekance, 30 m3 zalogovnik za sekance in 3.000 l vodni toplotni zalogovnik. Investicija se jim je povrnila v 5 letih zaradi praktično brezplačnega energenta.

Fasade stanovanjskh stavb so leta 2010 dodatno izolirali z 10 cm steklene volne na 5 cm podlage, dodali so 20 cm izolacije na podstrešju. Zamenjali so tudi stavbno pohištvo z energetsko bolj učinkovitim. Po opravljenih ukrepih so zaznali cca 25% manjšo porabo energenta.

Letna poraba sekancev znaša po obnovi 120 nm3. Pretežno so narejeni iz lesa iglavcev, kar predstavlja približno 2/3 ostankov iz dejavnosti. Obžalujejo, da niso na sistem priključili večstanovanjskih stavb v neposredni bližini, ko so bile med prenovo v gradnji.

Ob montaži 48 KW sončne elektrarne so spomladi 2012 namestili tudi 6 ploščatih sprejemnikov sončne energije (SSE) s skupno površino 10,80 m2 in bojlerjem za toplo sanitarno vodo s prostornino 3.000 l. Tega segrevajo s SSE ali kotlom na lesno biomaso. SSE so napolnjeni s tekočino proti zmrzovanju.

Za rezervno ogrevanje sanitarne vode imajo v vsaki stanovanjski hiši po eno toplotno črpalko zrak-voda FUJITSU z zalogovnikom 300 l.

 

    

Foto: Anton Drobnič

Tudi streho pomožnega poslovne stavbe so uporabili za sončno elektrarno.

 

Zemljevid
 

Prikaži večji zemljevid

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?