Zadetek: 0 | Natisni   

TOPLOTNI MOSTOVI PRI TEMELJIH
Pri temeljih, ki so očem in nadzornikom skriti, nam ne gre in ne gre. Obilica toplotnih mostov - pravzaprav eden, ki gre okrog in okrog stavbe - nastane v hipu. Slabšo polovico potem boli glava zaradi plesni in nerganja boljše polovice, ki se ne more znebiti plesnivega vonja, da o barvitosti sten, propadanju talnih oblog in pohištva ne govorimo. Oglejte si fotografije - ena pove več kot 1000 besed - in preberite komentarje pod njimi. Potem pa v prepričevanje izvajalcev, da vam naredijo temelje tako, kot se šika. Globina termoizolacije naj bo vsaj 0.5 m pod termoizolacijo tlaka v spodnji etaži. Ne pozabimo. Temelj je osnovna baza vsakega fundamenta.

    

Foto: Bojan Žnidaršič

Primer (iz sejma) pravilne, učinkovite in kvalitetne termoizolacije temeljev, kjer so lepo vidne vse plasti. Na zidu (temelju) je vertikalna hidroizolacija, ki sicer pri kvalitetni izvedbi ni potrebna. Sledi XPS (v našem primeru je to Fibran, v žargonu se imenuje stirodur) v enaki debelini kot termoizolacija fasade, sledi bradavičasta folija (čepki so obrnjeni prosti steni), ki ima vlogo hidroizolacije in zaščito termoizolacije. Sledi plast vertikalne drenaže iz prodnikov ali lomljenca (brez drobnih frakcij) v skupni debelini okrog 20 cm. Pod vertikalno drenažno plastjo je horizontalna drenažna cev, položena v peščeno posteljico, zavita v polst in z naklonom vsaj 1%. In to je vse. Tako narejeni temelji zagotavljajo prijetno bivanje in eliminirajo toplotne izgube.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?