Zadetek: 0 | Natisni   

TOPLOTNI MOSTOVI PRI TEMELJIH
Pri temeljih, ki so očem in nadzornikom skriti, nam ne gre in ne gre. Obilica toplotnih mostov - pravzaprav eden, ki gre okrog in okrog stavbe - nastane v hipu. Slabšo polovico potem boli glava zaradi plesni in nerganja boljše polovice, ki se ne more znebiti plesnivega vonja, da o barvitosti sten, propadanju talnih oblog in pohištva ne govorimo. Oglejte si fotografije - ena pove več kot 1000 besed - in preberite komentarje pod njimi. Potem pa v prepričevanje izvajalcev, da vam naredijo temelje tako, kot se šika. Globina termoizolacije naj bo vsaj 0.5 m pod termoizolacijo tlaka v spodnji etaži. Ne pozabimo. Temelj je osnovna baza vsakega fundamenta.

    

Foto: Bojan Žnidaršič

Temelj ali temeljni zid je potrebno termoizolirati pol metra nižje od horizontalne termoizolacije v stavbi. Če ta ni zasut z zemljo je lahko tu vsaka termoizolacija, če je zasut, damo obvezno XPS. Stanje, ki ga kaže skica je smiselno izboljšati. Opisi gredo od znotraj proti ven (iz leve proti desni): 1. Vertikalna hidroizolacija na temelju in delu zida ni potrebna, saj zunanja voda tja sploh ne sme priti. 2. Horizontalno hidroizolacijo se iz temelja »potegne« čez termoizolacijo, z nagibom navzdol. 3. Debelina termoizolacije je vedno enaka (15 – 20 cm), cokel ni tanjši, prav tako ne del v zemlji. 4. XPS v vsem zasutem delu zaščitimo z bradavičasto folijo. Čepki so obrnjeni na XPS, da omogočijo odtok vode, ki bi se prebila čez folijo. Folija se zaključi nad drenažno cevjo. 5. Sledi plast vertikalne drenaže (nad narisano drenažno cevjo, ki mora biti zavita v polst, da prepreči drobnim frakcijam vstop v cev). Sloj je debel 15 – 25 cm, sestavljen iz proda ali lomljenca 30 – 50 mm, brez drobnih frakcij.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite pri širjenju znanja, izkušenj in primerov dobre prakse. Postavite vprašanje o vsebini na tej strani, opišite svojo izkušnjo, komentirajte uporabnost, predlagajte spremembo, pohvalite ali pograjajte izvajalca?