Domov   |    Kontakt   |    NEP v številkah

 Facebook NEP    |     Video    |    Iskalnik po NEP:    |     Slo    Eng

  Uvod   |    Zahvala   |    Vpisovanje podatkov NEP   |    FAQ   |    Aktualni razpisi   |    Podprite nas 

ISKANJE PODATKOV NEP
po energetskem ukrepuGorenjska regija Goriška regija Notranjsko-kraška regija Obalno-kraška regija Osrednjeslovenska regija Jugovzhodna Slovenija Spodnjeposavska regija Savinjska regija Zasavska regija Koroška regija Podravska regija Pomurska regija
Napredno iskanje
Zadnjih 10 vpisov
Naključnih 10 vpisov
Tabla NEP Pohvalite nas

NEP Slovenija

Živimo v času, ko se gradnja družinskih, javnih in poslovnih stavb silovito spreminja. Vedno dražja energija in zahteve za varovanje okolja se preslikavajo v vedno strožje lokacijske, gradbene, instalacijske, vzdrževalne in obratovalne standarde. Današnja novogradnja je v vseh ozirih in skoraj v celoti drugačna od gradnje pred desetletjem. To so razlogi, da investitor (pre)pogosto nima uporabnih informacij, ne ve kam naj se obrne po pomoč, kdo je odgovoren, kdo pristojen, kdo bi moral kaj narediti, ... Zaradi pomanjkanje verodostojnih informacij se odloča na pamet ali na podlagi vprašljivih nasvetov sorodnikov, prijateljev, izvajalcev ali trgovcev.

V izogib temu smo zasnovali portal NEP Slovenija, kot orodje za lažje odločanje. Tako lahko vsak investitor za novogradnjo ali obnovo poišče verodostojne, nekomercialne in uporabne informacije za dva ključna segmenta vsake stavbe. To je toplotni ovoj ter ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

Projekt izhaja iz nuje učinkovite rabe energije (URE) ter implementacije obnovljivih virov energije (OVE) na vseh področjih rabe energije in pri vseh deležnikih. S tem se zmanjša obremenjevanje okolja, vpliv na klimatske spremembe in finančno izčrpavanje uporabnikov energije (energetska revščina). Pri uporabnikih se posledično poveča kvaliteta bivanja, znanje in spodbuja prostovoljno delo.

ZAKAJ NEP SLOVENIJA?
Energijo pri uporabnikih je potrebno osvetliliti iz več zornih kotov. Najboljše informacije o delovanju celotne stavbe ali posameznega ukrepa URE in OVE lahko poda le uporabnik. Izmed 660 stavb iz celotne Slovenije se lahko poišče take, kot jih želimo zgraditi ali obnoviti sami. Vprašanje ni KAJ, temveč KAKO. Z uporabo učinkovitih sistemov in tehnologij - katerih ogled in pogovor z uporabnikom omogoča prav EP Slovenija - bomo na področju široke rabe lahko privarčevali 40 - 60 % energije. Praktičnemu razumevanju skrivnosti novogradnje ali obnove stavbe so namenjene rubrike: članki, črne točke, energetski kiksi, video posnetki, kalkulator,... Portal NEP Slovenija je zasnovan, ker je:

 • Energija predraga, da bi jo zaradi nevednosti "metali skozi okno" in po nepotrebnem obremenjevali okolje, zdravje in denarnico.
 • Potrebno v prakso uporabnika in izvajalca razumljivo "preliti" vse visokoleteče besede različnih direktiv, resolucij, pravilnikov in zakonov.
 • Moramo investitorjem z jasno besedo in sliko povedati kaj je dobro in kaj slabo.
 • Potrebno izvajalcem, nadzornikom in projektantom pokazati razlike med dobrimi in slabimi rešitvami.

CILJ
Vzpostaviti javno dostopno infrastrukturo raznolikih primerov dobre prakse bivanjske kulture URE in OVE v individualnih in skupinskih stanovanjih ter poslovnih, proizvodnih, ... objektih na območju Slovenije, ki jih je enostavno poiskati in obiskati. Enostavnost, preglednost in uporabnost so glavna vodila pri izvedbi projekta in izdelavi portala NEP Slovenija.

KAJ JE?
Nacionalna energetska pot (NEP) omogoča vsem investitorjem, da predvidene naložbe v ukrepe URE in OVE vidijo v realni situaciji in pridobijo neposredne izkušnje uporabnikov. Energija izrazito vpliva na kvaliteto bivanja vsakega od nas, z njo so povezani stroški bivanja in poslovanja, zdravje, zadovoljstvo, ... ter soodgovornost pri (pre)obremenjevanju okolja. V širok spekter dobrobiti NEP uvrščamo izobraževanje, interesno spodbujene socialne stike, prostovoljstvo in aktivno državljanstvo. S tem sledimo znani misli Johna F. Kennedya: »Ne razmišljaj, kaj bo država naredila zate; razmišljaj, kaj lahko ti storiš zanjo«.

KORISTI
Dobrobiti udejanjanja energetske kulture v gospodinjstvih so v povečani kvaliteti bivanja (življenja), manjših stroških energije in manjšem obremenjevanju okolja. Splošno energetsko svetovanje doseže namen, ko bodoči investitor pridobi uporabniške izkušnje delovanja ukrepov. S tem se bistveno zmanjša agresiven vpliv komercialnih ponudnikov, kot so proizvajalci, trgovci, monterji, projektanti ali zasebni energetski svetovalci. Pomemben del ideje NEP Slovenija so izkušnje študijskih krožkov, kjer se »navadni« občani izobražujejo predvsem z medsebojnim prenosom znanj, izkušenj in spretnosti. Tako lažje prevzamejo odločanje in ga ne prepuščajo komercialnim ponudnikom.

KDO JE UDELEŽEN?

 1. Najpomembnejši akter so lastniki, upravniki, ravnatelji ali direktorji, ki prostovoljno in brezplačno odpirajo vrata energetsko dobrih stavb ali energetsko zanimivih rešitev. To - na kar so upravičeno ponosni - so pripravljeni zainteresiranim pokazati, ob tem tudi povedati dobre in slabe plati posameznih ukrepov.
 2. Ekipa Vitre in zunanjih izvajalcev, ki od leta 2006 razvija večstopenjski projekt NEP Slovenija.
 3. Sofinancerji: V letih 2008 - 2009 je bil projekt NEP Slovenija podprt s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma. V letih 2012- 2013 pa z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski unij.

KOMU JE NAMENJENA?

 • Gospodinjstvom, ki se odločajo za investiranje v URE in OVE.
 • Institucijam formalnega izobraževanja od osnovne šole do univerze.
 • Organizatorjem in udeležencem neformalnega izobraževanja.
 • Načrtovalcem (arhitekti, projektanti).
 • Izvajalcem (gradbeniki, instalaterji).
 • Trgovcem in energetskim svetovalcem.
 • Upravnikom javnih in zasebnih stavb.
 • Politikom in strokovnim službam javnega sektorja.

Vsi navedeni si med ogledom in pogovorom z uporabnikom olajšajo odločitve za energetsko učinkovite investicije. Učenci in njihovi učitelji so dobili praktični učni pripomoček. Načrtovalci in izvajalci si z ogledi dobrih praks osvežijo znanja ter pogledajo v delo konkurence. Upravniki, politiki in uslužbenci javnega sektorja pa dobijo odgovore kako natančno je bila posamezna investicija zasnovana, realizirana, nadzorovana in evalvirana.


Delovanje NEP podpira:
 

 

 

(C) 2008 - 2024 VITRA Center za uravnotežen razvoj Cerknica | Piškotki | Pravno obvestilo | Natisni
Zadnja sprememba: 05.08.2020, 06:43:53, število zadetkov od 11.4.2009: 0, v zadnji uri/dnevu obiskovalcev: 14/147
Računalniška izvedba: IT Niansis Franci Lajovic s.p. | Grafična zasnova: Asja Pavčič, Abakos


Projekt je podprt z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
rank tracker