Domov   |    Kontakt   |    NEP v številkah

 Facebook NEP    |     Video    |    Iskalnik po NEP:    |     Slo    Eng

  Uvod   |    Zahvala   |    Vpisovanje podatkov NEP   |    FAQ   |    Aktualni razpisi   |    Podprite nas 

ISKANJE PODATKOV NEP
po energetskem ukrepu



Gorenjska regija Goriška regija Notranjsko-kraška regija Obalno-kraška regija Osrednjeslovenska regija Jugovzhodna Slovenija Spodnjeposavska regija Savinjska regija Zasavska regija Koroška regija Podravska regija Pomurska regija
Napredno iskanje
Zadnjih 10 vpisov
Naključnih 10 vpisov
Tabla NEP Pohvalite nas

Članek: Nove subvencije Eko sklada (junij 2009)

V začetku julija 2009 nas je Eko sklad (www.ekosklad.si) razveselil z novimi subvencijami, ki dopolnjujejo že poznane za celovito energetsko obnovo starejše hiše. Ker bo dopolnilo močno olajšalo dostop do subvencij, si podrobno oglejmo dve najpomembnejši dopolnitvi:
1. Možno je kandidirati na vsak posamezni ukrep (prej vse tri), to je na menjavo oken, termoizolacijo fasade in menjavo kurilne naprave za centralno ogrevanje na lesno biomaso v eno, dvo ali večstanovanjski stavbi. To pomeni, da se še vedno kandidira „za naprej", torej še neizvedene naložbe.
2. Na subvencijo se lahko kandidira tudi za že izvedene ukrepe (za nazaj) za iste tri ukrepe.

V nadaljevanju opisujemo vse tri točke razpisa, kaj se subvencionira (pogoji in kvaliteta), kaj je potrebno vložiti (obvezne so fotografije) ter višine subvencij. Podrobnosti so v razpisu na www.ekosklad.si.

D. Vgradnja kurilne naprave za centralno ogrevanje na lesno biomaso
Obvezen je veljavni predračuna izvajalca, ki vključuje nabavo in namestitev kotla, zalogovnika za gorivo, transportnega in varnostnega sistema, ustrezne krmilne opreme in hranilnika toplote ter predelavo obstoječega ali izdelavo novega priključka za dovod zraka in odvod dimnih plinov. Kurilne naprave na lesno biomaso na sekance, pelete ali polena morajo imeti naslednje toplotno-tehnične karakteristike: izkoristek večji ali enak 90 %, vrednost emisij prašnih delcev manjša od 50 mg/m3; kurilne naprave na polena morajo imeti prigrajen hranilnik toplote velikosti vsaj 50 l/kW. Višina spodbude znaša 20 %, vendar ne več kot 1.800 €, če gre za kotel na sekance ali pelete, oz. 1.300 €, če gre za kotel na polena.

E. Toplotna izolacija celotne fasade
Obvezen je veljavni predračuna izvajalca, ki vključuje nabavo in vgradnjo celotnega fasadnega sistema z ustrezno debelino toplotne izolacije, lahko pa tudi postavitev gradbenega odra, odstranitev obstoječega ometa, obdelavo špalet, nabavo in vgradnjo okenskih polic. Toplotna izolacija fasade skupaj s podstavkom oz. coklom mora biti izvedena z najmanj 12 cm izolacijskega materiala, katerega toplotna prevodnost (λ) je ≤ 0,045 W/mK. Višina spodbude znaša 20 % izdelave celotne fasade, največ 10 € na m2 in za največ 200 m2.

F. Zamenjava zunanjega stavbnega pohištva
Obvezen je veljavni predračuna izvajalca, ki vključuje odstranitev obstoječih oken, balkonskih vrat oz. fiksnih zasteklitev ter vgradnjo novih (lahko tudi vgradnjo zunanjih senčil, okenskih polic in obdelavo špalet). Nova morajo imeti toplotno prehodnostjo U < 1,0 W/m2K za zasteklitev oz. U < 1,3 W/m2K za okno in okvir skupaj. Subvencija je 20 % priznanih stroškov, vendar ne več kot 60 € na m2 in za največ 30 m2 zamenjanih oken.

Prava osvežitev so ponovne subvencije „za nazaj", na katere lahko kandidirajo vsi, ki so ukrepe D., E., ali F. že realizirali v času od 01. 06. 2008 do 05. 06. 2009. Investitor vloži vlogo najkasneje do 30. oktobra 2009, seveda pod pogojem, da je naložbo izvedel skladno s pogoji razpisa in je to razvidno iz vlogi priloženega originalnega računa izvajalca, dokazila o plačilu predloženega računa in fotografij izvedene naložbe ter izpolnjenega obrazca Izjava o zaključku naložbe.

Tudi za te subvencije velja, da je obisk pri energetskem svetovalcu »obvezen« pred vsakim posegom. Pokličite 041 830 867 in si privoščite razkošje dobrih, praktičnih in brezplačnih informacij za novogradnjo ali adaptacijo, termoizolacijo, menjavo oken, prenovo podstrehe, izbiro energenta, prezračevanje, odpravo plesni, sanacijo dimnika, regulacijo sistema CK ter subvencije in kredite. Še vedno vas čaka v »petek in svetek«, dopoldne, popoldne ali zvečer - poleg brezplačnega svetovanja - brezplačna sijalka, ki vam jo poklanjata družbi Elektro Primorska d.d. ter HSE d.o.o., kot nosilec kampanije.

Energetski svetovalec:
Bojan Žnidaršič, udika



Delovanje NEP podpira:








 

 

 

(C) 2008 - 2024 VITRA Center za uravnotežen razvoj Cerknica | Piškotki | Pravno obvestilo | Natisni
Zadnja sprememba: 05.08.2020, 06:43:53, število zadetkov od 11.4.2009: 0, v zadnji uri/dnevu obiskovalcev: 12/156
Računalniška izvedba: IT Niansis Franci Lajovic s.p. | Grafična zasnova: Asja Pavčič, Abakos


Projekt je podprt z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
rank tracker